ViewSonic Library > Educatie > Technologie in de klas > Technologie in het klaslokaal: De complete gids

Technologie in het klaslokaal: De complete gids

Technologie is altijd wel aanwezig geweest in het klaslokaal, maar het is niet altijd met open armen ontvangen. Laten we eens kort kijken naar de geschiedenis van deze ongemakkelijke relatie tussen technologie en onderwijs. Daarna kijken we naar enkele moderne toevoegingen aan het klaslokaal, variërend van computers tot aan smartphones. Ook wil je niets missen over de voordelen (en nadelen) van moderne EdTech. Laten we vooropstellen dat de voordelen zeker opwegen tegen de nadelen en dus bieden we je ook een eenvoudig te volgen handleiding over het implementeren van technologie in het klaslokaal.

Lees vooral verder als je alles wilt weten over technologie in het klaslokaal.

Er is altijd wel enige vorm van technologie in het klaslokaal aanwezig geweest. Van boeken tot tablets tot interactieve whiteboards, mensen hebben leermiddelen al zolang in gebruik als we de formele vorm van onderwijs kennen.

En terwijl de technologie zelf verandert, blijven sommige dingen hetzelfde. Onderwijzers onderwijzen, studenten studeren, en de onzekerheid over de meest actuele rol van technologie in het onderwijs blijft bestaan. Gelukkig hebben we deze gids voor je samengesteld voor een volledig beeld van hoe technologie past in het klaslokaal van de 21ste eeuw.

Een korte geschiedenis van technologie in het klaslokaal

Technologie heeft altijd een moeizame relatie met onderwijs gehad.

Ooit hadden we alleen de mogelijkheid om informatie in ons geheugen op te slaan. Leerlingen onthielden wat de ouderen zeiden. Onderwijzers waren lang aan het woord, wat ook door de leerlingen onthouden moest worden.  Informatie werd overgedragen via liederen, verhalen of in het geheugen opgeslagen lezingen. Dit was onderwijs zonder technologie.

Toen verschenen boeken ten tonele. Boeken ondersteunden mensen bij het extern opslaan van kennis zonder ieder feit uit hun hoofd te hoeven leren. Ze waren een permanent bestand van bestaande informatie die in zijn geheel kon worden overgedragen. Het was een doorbraak in de opslag en overdracht van informatie, dus riep het een natuurlijke weerstand bij mensen op.

Socrates stond bekend om zijn kritiek op boeken (en schrift in het algemeen) en zei in zijn zwakte tegen Plato, “Deze ontdekking van jou zal voor vergeetachtigheid in de zielen van leerlingen zorgen, aangezien ze hun herinneringen niet zullen gebruiken.” En natuurlijk weten we dit omdat Plato het heeft opgeschreven.

En dat was het begin van een lange geschiedenis waarbij de oude garde zich verzette tegen de nieuwste technologie in het onderwijs. Iedere keer wanneer er nieuwe technologie bij scholen en studenten wordt geïntroduceerd, is het hetzelfde verhaal. De onderwijzers zetten hun hakken in het zand. Vervolgens worden ze voorbijgestreefd door de jongere generatie die nieuwe dingen uitprobeert, dingen ontdekt die werken, en deze in nieuwe methodes implementeert tot er weer iets nieuws voorbijkomt. En dit herhaalt zich door de hele geschiedenis van onderwijs.

 • Eind 18e eeuw – De lei biedt studenten een draagbaar persoonlijk middel om op te schrijven.
 • 1890 – Het krijtbord verschijnt in de klaslokalen waardoor klassen groter kunnen worden.
 • 1900 – Massaproductie van potloden en papier bieden leerlingen de kans om hun werk te bewaren.
 • 1920 – De populariteit van radio zorgt voor onderwijs via de radio.
 • 1930 – Overheadprojector in gebruik genomen.
 • 1951 – Videobanden zorgen voor audiovisuele content.
 • 1959 – Kopieermachines helpen scholen om in bulk te printen.
 • 1980 – Pc’s zijn beschikbaar voor de gemiddelde consument.
 • 1990 – Internet biedt oneindige toegang tot informatie.
 • 1991 – Interactieve whiteboards zijn beschikbaar.
 • 2005 – Learning Management System (LMS) wordt een belangrijk leermiddel.
 • 2012 – De iPad wordt geïntroduceerd.

Klik hier voor de complete tijdlijn van de geschiedenis van EdTech.

Soorten technologie in het klaslokaal

Ondanks dat het interessant is, helpt de geschiedenis je studenten niet heel erg op dit exacte moment. Welke technologie is beschikbaar in het moderne klaslokaal? En welke bijdrage levert het aan het onderwijs?

Computers

Zowel de desktop als de laptop heeft zijn plaats in het moderne klaslokaal weten te behouden. Op veel scholen worden er ieder jaar laptops aan de leerlingen verstrekt. In algemene lessen worden laptops gebruikt voor het maken van notities, schrijven en het verrichten van onafhankelijk onderzoek. Afhankelijk van het materiaal dat wordt aangeboden, vertegenwoordigen computers ook de kans om meer media aan lessen toe te voegen, gamificatie, en connectiviteit met hun klasgenoten en leerkrachten.

De krachtigere desktops worden ingezet voor computer specifiek onderwijs en computer labs, maar ze hebben ook hun plaats in het klaslokaal. (Een desktop is vaak onderdeel van een informatiecentrum voor lagere klassen, aangezien het niet voor iedere student geschikt is om een eigen laptop te hebben.)

Ondanks dat computers hun waarde in het klaslokaal hebben bewezen, is het ook belangrijk om te weten dat ze hun beperking hebben. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het opschrijven van informatie effectiever is dan typen (al is dit nog niet met zekerheid vastgesteld). En dan heb je nog de mogelijke afleiding waarmee je te maken kunt krijgen bij laptops met internet, al is dit net zo met ramen en mooi weer.

Waar het op neerkomt is dat computers over het algemeen zijn terug te vinden in klaslokalen en dat de verwachting is dat dit in enige zin ook zo zal blijven.

Projectoren

Projectoren worden al meer dan 100 jaar op verschillende manieren in het klaslokaal gebruikt.  De modern schoolprojector is al heel erg veranderd ten opzichte van de ouderwetse diaprojector.

In het klaslokaal heeft een projector dezelfde werking als een scherm. (Er zijn wel interactieve projectoren, maar deze behandelen we in het volgende deel over het interactieve whiteboard.) En de weergave van data moet ergens vandaan komen, dus worden de meeste projectoren gekoppeld aan een computer of een ander apparaat. Zelfs slimme projectoren kunnen niet veel meer doen dan een video of diavoorstelling afspelen zonder dat je vanaf een ander apparaat streamt.

Als een gevestigde technologie voor het klaslokaal zijn projectoren populair vanwege hun relatieve eenvoud, lage aanschafprijs, en hun mogelijkheid om op zeer grote schermen te projecteren. Met de komst van projectoren zonder lampen is er in tegenstelling tot oudere modellen minder onderhoud en zijn er minder problemen met kalibratie. Er zijn wel nog steeds problemen met schaduwen en schitteringen en projectoren werken niet zo goed in felverlichte klaslokalen.

Klinkt de projector als een geschikt apparaat voor jouw klaslokaal? Dan wil je misschien hier wel kijken: Waar kijk je naar wanneer je een projector voor het onderwijs koopt?

Interactieve whiteboards

Interactieve whiteboards (IWBs) worden ook wel interactieve displays of digitale whiteboards genoemd. De beste omschrijving is misschien wel dat een IWB een display is dat ook real-time reageert op aanrakingen op het oppervlak waardoor het ook als whiteboard fungeert. Dit geldt ook voor op projector gebaseerde digitale displays (zoals deze) of interactieve flat-panel displays (zoals ViewBoard).

Dankzij hun veelzijdigheid is er wereldwijd een verschuiving in de richting van IWBs te zien, vooral als het gaat om interactieve touchscreen displays. Technologie maakt een mix mogelijk van de beste multimedia en touch technologieën met de bekende functies van een standaard whiteboard. Hiermee kan een leerkracht een video tonen of live op internet zoeken, content noteren en zelfs met de leerlingen delen via hun apparaten.

Ondanks de eindeloze lijst van kenmerken die beschikbaar zijn voor IWBs, staan er toch nog enkele uitdagingen klaar. Ze zijn zeker duurder dan een analoog whiteboard, en het kost nog steeds veel extra inzet om content hiervoor te produceren. Dit zijn echter vaak uitdagingen voor alle nieuwe technologie, en aangezien de interactieve whiteboards steeds laagdrempeliger worden, zullen ze in populariteit blijven toenemen.

Tablets

Nog beter mee te nemen dan laptops maar met grote schermen, tablets lijken wel gemaakt te zijn voor het onderwijs. Ze zijn zeer geschikt voor het doen van onderzoek en kunnen dienen als vervanging voor de zware, dure boeken. De touchscreens bieden leerlingen de mogelijkheid tot interactie met digitale content op een meer intuïtieve wijze dan een toetsenbord en muis of trackpad dat kan.

Ondanks dat het niet zo veelzijdig is als een PC, kan de tablet toch in het voordeel zijn, aangezien de beperkte hoeveelheid de gebruiker ook minder zal kunnen afleiden. En toch geven studenten ook toe meer te multitasken op tablets dan in e-books. En papieren boeken hebben nog steeds een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de jonge lezertjes. (Bekijk dit artikel op hoe e-books zich verhouden tot papieren boeken.)

Smartphones

Smartphones worden vaak vergeten als het gaat om EdTech omdat ze vaak een bron van afleiding zijn, maar toch zijn ze een waardevol hulpmiddel voor het leren.

In de basis is een smartphone voor een leerling een digitale ontmoetingsplaats voor leeftijdsgenoten, voor ondersteuning en internet voor onderzoek. Er zijn educatieve apps zoals Duolingo voor zelfstudie en  Kahoot! voor onderwijs in groepjes. Daarbij nog een enorme hoeveelheid mediacreatie apps die alles produceren van documenten tot bewerkte video’s. Sterker nog, een significant aantal studenten gebruikt de smartphone al voor het maken van huiswerk.

Ondanks dat de telefoon erg kan afleiden en dit een heus probleem is onder studenten, zouden onderwijzers dit mooie hulpmiddel niet links moeten laten liggen. Zelfs die nare smartphone kan een waardevol stukje technologie zijn voor het klaslokaal, mits juist gebruikt.

5 voordelen van technologie in het klaslokaal

Ondanks dat er veel voordelen zijn verbonden aan technologie in het klaslokaal, is hier een korte lijst met redenen waarom je meer digitale technologie in je lessen wilt gebruiken.

 • Verbetert betrokkenheid en retentie. Digitale technologie in het klaslokaal geeft toegang tot soorten media die niet als analoge versie bestaan. En er is potentie voor het verwerken van nog veel meer interactiviteit in digitale educatieve content.
 • Geschikt voor meerdere leerstijlen. EdTech is een geweldige manier om verschillende leerstijlen en op maat gemaakte content voor leerlingen aan te bieden. Bovendien fungeert effectieve technologie in het klaslokaal ook als ondersteunende technologie voor studenten met speciale behoeften.
 • Bevordert de samenwerking.Technologie biedt de unieke mogelijkheid om sneller dan ooit live samen te werken aan een opdracht of project en om informatie te delen met leeftijdsgenoten. Van kleine ruimtes tot werken op afstand, technologie kan baanbrekend zijn.
 • Directe feedback voor leerkrachten. Dezelfde tools die leerlingen gebruiken om informatie met hun klasgenoten te delen, maken het ook mogelijk om feedback met hun leerkracht te delen. Deze feedback kan zijn in de vorm van antwoorden, vragen, of zelfs suggesties voor lesverbeteringen.
 • Bereidt studenten voor op de toekomst. Technologie – en dan digitale technologie en haar connectiviteit in het bijzonder – raakt steeds meer verstrengeld in het dagelijks leven. Het leren omgaan met niet alleen bekende technologie, maar ook met vreemde en nieuwe apparaten, zal een belangrijk onderdeel zijn van het toekomstige succes van hun studenten.

5 uitdagingen van technologie in het klaslokaal

Het zou niet eerlijk zijn om te zeggen dat er geen uitdagingen zijn verbonden aan technologie in het klaslokaal – en zelfs bijbehorende gevaren. Echter, de voordelen wegen veel zwaarder dan de nadelen. Er bestaat niet zoiets als een perfect system, het is veel effectiever om alert te zijn op sommige mogelijke problemen en er aan te werken iedere negatieve impact te verminderen.

 • Leerlingen afleiden. Smartphones hebben een slechte reputatie in het klaslokaal en er zijn sterke argumenten om ze in scholen te verbieden. Dit bewijst studenten echter in veel opzichten een slechte dienst, waaronder het missen van de kans op een juiste manier met technologie te leren omgaan.
 • Vereist management. Voor nieuwe technologie in het klaslokaal heb je ook IT-professionals nodig die je helpen om het te installeren, te onderhouden en om onderwijzers en leerlingen te ondersteunen bij het gebruik ervan. Instellingen kunnen helpen bij het maximaliseren van technisch ondersteunend personeel door een minder arbeidsintensieve oplossing te vinden. (Lees 10 redenen waarom educatieve it-beheerders houden van interactieve touchscreen displays.)
 • Leidt tot technische ongelijkheid. Technische ongelijkheid verwijst naar hoeveel leerlingen toegang hebben tot de nodige apparatuur. Bij scholen waar wordt verwacht dat leerlingen hun eigen apparaten gebruiken, staat technische ongelijkheid in nauw contact met de ongelijkheid in inkomen. Het probleem kan echter verminderd worden doordat de school leerlingen voorziet van apparatuur, vooral als onderdeel van een computerlokaal.
 • Kost geld.Alles kost geld. En het kopen van de nieuwste en meest geavanceerde elektronica voor het klaslokaal is zonder twijfel duur. Ondanks dat er geen ontkomen is aan het uitgeven van geld als je een klaslokaal wilt moderniseren, is het op zijn minst mogelijk om de total cost of ownership (TCO) door onderhoudsvriendelijke apparatuur met een lange levensduur te installeren.
 • Minder direct contact.Ondanks de moderne connectiviteit, lijkt het erop dat mensen verder van elkaar afstaan dan ooit. In plaats van direct met elkaar communiceren, kiezen veel mensen ervoor om hun communicatie via hun mobiele apparaten te filteren. Er zijn veel verschillende manieren om directe communicatie te stimuleren bijvoorbeeld door technisch gerichte manieren om betrokkenheid te bevorderen. Of ga terug naar de basis en werk op de ouderwetse manier samen aan groepsopdrachten.

Technology in the Classroom - students using tech

Technologie in het klaslokaal implementeren

Je hebt besloten om wat technologie in je klaslokaal te gebruiken (of een upgrade te geven aan wat er al is). Dat is de eerste stap. Maar wat is de volgende stap? Je moet de wijzigingen implementeren of iemand vinden die de wijzigingen voor je implementeert.

Hier zijn enkele dingen die je moet onthouden wanneer je de technische mogelijkheden van je klaslokaal een upgrade geeft.

Connectiviteit

We leven in een verbonden wereld. Wanneer je rondkijkt voor nieuwe apparaten, wees dan bewust van de connectiviteit van je bestaande datanetwerk. Zonder verbinding loop je de mogelijkheid tot opslaan, delen en samenwerken wat de moderne EdTech definieert (en voor een groot deel het nut ervan bepaalt) mis.

 • Hoe wordt het apparaat met je netwerk verbonden? Draadloos? Kabel?
 • Welk soort draadloze verbinding gebruikt het? Bluetooth? Wifi? Infrarood?
 • Welke kabelverbinding kan er tot stand komen? HDMI? USB-C? Thunderbolt?

Integratie

Naast het verbinden van de technologie met je netwerk, wil je ook dat de apparaten aan elkaar verbonden kunnen worden. In de opstelling in een klaslokaal wil je er zeker van kunnen zijn dat leerlingen deel kunnen nemen, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken.

Hetzelfde geldt voor softwareoplossingen. Zorg ervoor dat alle technologie met elkaar kan samenwerken. Er moet iets gezegd worden over een groter ecosysteem van apparaten en software van dezelfde ontwikkelaar: als het samen ontwikkeld is, zal het ook samenwerken.

 • Welk systeemvereiste draait de oplossing op? Windows? Android? iOS?
 • Hoe ga je informatie op de leerlingen overdragen? Email? Direct link? Direct file transfer?
 • Verbindt het apparaat met Cloud opslag diensten? Slaat het bestanden lokaal op?

Technology in the Classroom - support staff

Ondersteuning

Ondanks dat je van gebruikers mag verwachten dat ze weten hoe ze alles uit de door hun gebruikte technologie kunnen halen, is het onredelijk om te verwachten dat iedereen weet hoe ze problemen moeten oplossen. Onderhoud is een specialisme dat je aan specialisten wilt overlaten.  Tenzij je van plan bent om een nieuw IT-management aan te stellen voor de nieuwe technologie, is het belangrijk om gebruik te maken van de mogelijkheden die je binnen je team hebt.

Zorg ervoor dat, welke oplossingen je dan ook in je klaslokaal implementeert, deze ondersteund worden door je bestaande supportstructuur. Hieronder valt ook het installeren van de nodige systemen en regelmatig onderhoud.

 • Biedt je IT-team al ondersteuning voor deze oplossing?
 • Biedt de oplossing adequate training voor het nieuwe IT-personeel?
 • Is de oplossing gebruiksvriendelijk voor de eindgebruikers (en daarmee regelmatige ondersteuning te reduceren)?

Je vindt dit mogelijk ook interessant: 10 redenen waarom educatieve it-beheerders houden van interactieve touchscreen displays

Total Cost of Ownership (TCO)

Total Cost of Ownership (TCO) zegt iets over hoeveel een apparaat, software, etc. gedurende de gehele levensduur kost. Dit omvat ook alle verborgen kosten zoals onderhoud, onderdelen, abonnementen en zelf elektriciteit.

Zelfs producten die niet duur in de aanschaf zijn, kunnen op lange termijn hoge kosten met zich meebrengen. Een inkjet printer is bijvoorbeeld niet duur in aanschaf. Echter, de inktcartridges vervangen is soms bijna net zo duur als een nieuwe printer.

Het zou kunnen zijn dat een duurdere oplossing op school uiteindelijk op de lange termijn tijd, geld en frustratie bespaart. Overweeg het volgende als aanvulling op de weergegeven prijs van de door jou gekozen oplossing – ongeacht of het om hardware of software gaat.

 • Wat kost de ondersteuning? Is er een gratis servicenummer? Kun je reparaties inhouse laten doen? Of moet je gecertificeerd personeel inhuren voor reparaties en het aanbrengen van wijzigingen?
 • Wat is de levensduur van het apparaat? Wat is de levensduur van losse onderdelen?
 • Welke andere bronnen boort deze oplossing aan naast geld (bijvoorbeeld tijd, arbeid, etc.)
 • Is er sprake van of een mogelijkheid tot een abonnement voor onderhoud en onderdelen? Wat is de meest kostenefficiënte manier om het te betalen (bijvoorbeeld, maandelijks, jaarlijks, gedurende de levensduur, etc.)?

Inrichting van het klaslokaal

Inrichting van het klaslokaal is een belangrijke factor als je beslissingen neemt over technologische oplossingen. Bijvoorbeeld, veel klaslokalen hebben hun vertoning aan de voorkant van het lokaal. Tot kortgeleden was dit een krijtbord of een whiteboard, wat de ruimte ook geschikt maakt voor een of andere vorm van een interactieve whiteboard.

In het geval van grote collegezalen, zijn flat-panel interactieve whiteboards, zoals het ViewBoard, waarschijnlijk niet de beste keuze om de hele klas te bereiken. Een projector mag dan wel niet zo efficiënt zijn – of niet zoveel mogelijkheden bieden – het heeft wel een beter instelbare schermweergave. Hier zijn enkele dingen om te overwegen bij het nemen van een beslissing over de beste technologische oplossing.

 • Hoe groot is het lokaal? Welke weergave is het beste om de hele klas te bereiken?
 • Wie levert het lesmateriaal aan? Is het een leerkracht voorin de klas met een enkele grote display? Leerlingen in groepjes met kleinere displays?
 • Moet de technologie geconcentreerd zijn op een systeem? Moet het gelijkwaardig verspreid worden?
 • Moet de hardware op ieder moment in het klaslokaal kunnen worden gerepareerd? Of is een draagbare setup die door verschillende klaslokalen kan worden gedeeld praktischer?

Je kunt een andere mooi overzicht van het implementeren van de nieuwste technologie in je klaslokaal hier vinden: Je educatieve digitale DNA – maak je klaar voor EdTech innovatie

Conclusie over technologie in het klaslokaal

Technologie in het klaslokaal zal nooit leerkrachten vervangen, het is wel een waardevol hulpmiddel om leermethodes en uitkomsten te verbeteren en leerlingen voor te bereiden op een digitale toekomst. Zoals iedere vooruitgang in educatieve technologie, zijn er fanatieke critici op het gebied van het toevoegen van meer geavanceerde EdTech in onze scholen. En hun bezwaren zijn niet geheel onterecht, aangezien er nog veel grote uitdagingen op ons pad komen wanneer we pogen om moderne connectiviteit beter te integreren op plaatsen waar onderwezen wordt.

De voordelen van het updaten van onze klaslokalen met moderne middelen wegen zwaarder dan de nadelen. Technologie biedt veel meer oplossingen dan dat het problemen veroorzaakt. Tussen verbeterde betrokkenheid, meer aantrekkingskracht op studenten, en het voorbereiden van leerlingen op een digitale toekomst, is het duidelijk dat meer klaslokalen gebruik moeten maken van de voordelen van EdTech oplossingen.

Wil je meer lezen over oplossingen voor je klaslokaal? Hier is een goede start: Hoe een moderne school te bouwen – 6 belangrijke elementen die als belangrijke basis dienen. Of ga direct naar ViewSonic’s educatieve oplossingen om te ontdekken wat we doen voor onderwijzers en leerlingen.