ViewSonic Library > Entertainment > Home Theater > Televisies versus projectoren voor thuis-entertainment

Televisies versus projectoren voor thuis-entertainment

Kiezen tussen televisies en projectoren is een beslissende stap als je een splinternieuw thuis-entertainmentsysteem opzet of meer levendigheid in een alledaagse woonkamer wilt brengen. Enkele van de belangrijkste factoren van de keuze zijn de afmetingen van de ruimte, waar de televisie of projector voor wordt gebruikt, en het beschikbare budget. Zodra je al deze factoren in kaart hebt gebracht, is het vrij eenvoudig in te schatten wat de beste keuze is. Lees verder om te ontdekken welke mogelijkheid de beste is of klik hier om direct een projector te kopen.

De televisie verscheen al in 1925 op de markt, maar werd pas in de jaren 1950 populair. Dit was toen de zwart-wittelevisie verscheen in huizen, kantoren en instellingen. Sindsdien was de televisie de manier voor mensen om entertainment te kijken en te ervaren in hun eigen huizen of in cafés en restaurants. Projectoren werden aan het eind van de negentiende eeuw uitgevonden en werden lange tijd alleen gebruikt in bioscopen. Pas recent begon de technologie zich in sneltreinvaart te ontwikkelen en kwamen er kleinere en er goedkopere projectoren voor thuisgebruik.

Welke is voor jou de beste?

Wat voor jou de beste keuze is, hangt er waarschijnlijk van af waar je je televisie of projector voor wilt gebruiken.

Kijk je graag films en sport?

Televisies zijn nu groter, helderder, en scherper van beeld dan ooit tevoren. Het is geweldig als vrienden die op bezoek komen om een wedstrijd te bekijken, vol verbazing zijn over het formaat en de scherpte van de televisie terwijl ze luidruchtig hun favoriete teams aanmoedigen. Ook op een nieuwe televisie films kijken is erg leuk, vooral omdat de speciale effecten mensen doen duizelen en hun het gevoel geven dat ze in een echte bioscoop zijn.

Moderne projectoren zijn in korte tijd enorm verbeterd, en kunnen in allerlei lichtomstandigheden goed beeld produceren. Qua resolutie, helderheid en contrast zijn ze nog niet zo goed als een televisie, maar projectoren kunnen wel op iedere muur langdurig beelden weergeven zonder schade aan de ogen te veroorzaken. Projectoren zijn makkelijk te verplaatsen, en je kunt ze in verschillende ruimtes of zelfs buiten plaatsen om plezier te beleven met films kijken of gamen.

Ben je een gamer?

Gaming is en belangrijk onderdeel van het leven van veel mensen, nu ze meerdere uren per dag achter een scherm zitten om met mensen over de hele wereld te spelen. Was het eerst alleen nog mogelijk om met behulp van een projector op een groot scherm te gamen, tegenwoordig neemt het formaat van televisies razendsnel toe terwijl de prijzen minstens zo snel dalen. Voor mensen die graag multiplayer spellen spelen, zijn projectoren geweldig. Speel je spellen als Mario Kart, waarbij je met maar liefst vier spelers speelt en ieder een deel van het scherm gebruikt, dan is een projector perfect. Dit komt doordat ieder deel van het scherm dat de speler gebruikt de afmetingen heeft van een normale televisie.

Helaas zijn projectoren niet zo goed als televisies of monitors met een verbeterde resolutie van 4K of 8K. Moet een projector een hogere resolutie dan 1080p weergeven, dan heb je een scherm en een donkere kamer met weinig lichtinval nodig. Bekijk dit om meer te weten te komen over een kleine aanpassing die je game-ervaring voor altijd zal veranderen: ‘De RGB gaming experience: hoe RGB-monitors impact hebben op je gaming experience‘.

4K Ultra HD

Hoe zijn je ogen?

Het grootste deel van de strijd tussen televisies en projectoren vindt in je ogen plaats. Scrol je weleens, zittend in bed, ongericht door je sociale media? Val je moeilijk in slaap wanneer je eenmaal gestopt bent? Dit wordt digitale oogvermoeidheid genoemd, en wordt veroorzaakt doordat het blauwe licht van het scherm zeer doet aan onze ogen.

De meeste mensen zitten ongeveer 10 uur per dag achter een scherm. Dit betekent dat ze op het werk achter de computer zitten, thuiskomen en op de bank ploffen om iedere dag een paar uur naar hun favoriete serie kijken. Kijk je films of programma’s op een 4K- of 8K-televisie, dan loop je een grote kans om last te krijgen van digitale oogvermoeidheid.

Ook projectoren geven blauw licht weer, maar mensen zien dit indirect. Dit komt doordat het licht op een scherm of muur wordt geprojecteerd en pas daarna in iemands ogen terechtkomt. Doordat het niet direct in iemands ogen komt, is de kans kleiner dat mensen last krijgen van digitale oogvermoeidheid. Voor meer over de gezondheid van ogen ga je naar ‘Projector versus televisie: overwegingen met betrekking tot ooggezondheid‘.

Ingebouwde of aparte speakers

Op het gebied van geluid heeft een televisie voor sommigen het voordeel dat de speakers kunnen worden ingebouwd. Zodra je de televisie aanzet, is het geluid klaar om weergegeven te worden.

Bouwt iemand een thuisbioscoop die ontworpen is om de kijkerservaring te maximaliseren, dan kunnen de speakers op een televisie onvoldoende zijn. Een surround sound system kan daarentegen op een projector worden aangesloten en mensen kunnen het gevoel hebben buiten te zijn of zelfs een ruimtereis te maken terwijl ze games of films op het scherm kijken. Wanneer alles goed is ingesteld, is dit de beste benadering van een bioscoopbeleving thuis.

De coolheidsfactor

Een splinternieuwe televisie is behoorlijk cool. Het kan gamen of een film kijken tot een echt feestje maken. Om eerlijk te zijn, is een projector zonder twijfel veel cooler. Naar iemands huis gaan om een spel te spelen is leuk, maar stel je hetzelfde spel eens op een projector voor. De spelers in NBA Live zijn bijna net zo groot als in het echt! Het gevoel van projecteren op een scherm of een enorme muur zal altijd cool aanvoelen.

advantages_of_projectors_screen_size

Geldklapper

Het leven zou zoveel beter zijn als geld geen probleem zou zijn. Helaas is dat voor de meeste mensen niet het geval. 4K- en 8K-televisies variëren in prijs van € 1.000 tot € 5.000. Projectoren zijn iets goedkoper, van € 500 voor de goedkoopste tot € 3.000 voor de duurste laserprojector. Er zijn verschillende factoren waar je je keuze op kunt baseren, maar projectoren zijn hoe dan ook beter betaalbaar.

Maak je een afweging tussen televisies en projectoren voor het thuis-entertainmentsysteem, dan is er geen eenduidige manier om een beslissing te nemen. Er zijn veel variabelen die je mee moet nemen en moet bekijken voor je een keuze maakt. Het gevoel van onderdompeling bij gebruik van een projector is ongekend. Wanneer je eenmaal de apparatuur hebt aangesloten en op een muur of groot scherm hebt gespeeld, en het voelt als een bioscoop, dan is dat positieve gevoel met niets anders te vergelijken.

Bekijk het volledige overzicht van thuisbioscopen. Of lees meer over het kopen van een smartprojector voor je thuisbioscoop.