ViewSonic Library > Tech > UItgelegd > Apparaat hygiëne: hoe houd je je apparaten schoon in 2020

Apparaat hygiëne: hoe houd je je apparaten schoon in 2020

In het tijdperk van COVID-19, is hygiëne en netheid van apparaten een steeds groter punt van zorg. Het is belangrijk om te weten wanneer en hoe je je apparaten schoonmaakt, evenals hoe je in de eerste plaats voorkomt dat ze vies worden. Van praktisch schoonmaken met microvezel doeken tot duurdere opties zoals uv-licht reinigers, ontdek wat echt werkt en wat niet als het gaat om het schoonmaken van je apparaat.

Weet je alles al van het desinfecteren van je persoonlijke apparaten, waarom kijk je dan niet naar dit artikel: Hoe vanuit huis werken: de 2020 gids voor werken op afstand.

Het is de waarheid, onze telefoons zijn vies. We raken ze vrijwel constant aan en alles wat we met onze handen aanraken kan weer op onze telefoons terechtkomen. En dan hebben we het nog niet over het feit dat we zo onlosmakelijk met onze telefoons zijn verbonden, dat we ze weleens vergeten te denken aan hoe schoon of vies ze zijn. Laten we eens kijken naar wat apparaat hygiëne nu echt betekent.

Wat is apparaat hygiëne?

Apparaat hygiëne betekent dat je de oppervlakken van je apparaten schoon en vrij van bacteriën houdt. Steeds meer mensen hebben toenemende zorgen over hoe schoon hun persoonlijke apparaten zijn, en in een tijdperk waarin bacillen publieke vijand nummer een is, is het niet zo raar dat mensen zo denken. Apparaten zoals computer, telefoons en tablets zijn verontrustend vatbaar voor bacillen, aangezien we ze continu aanraken en waarschijnlijk vaker dan we ons bewust zijn. Dat gezegd hebbende zijn er een aantal manieren om elektronica schoon te houden. Sommige zijn een kwestie van logisch nadenken, andere zijn wat ongebruikelijker, terwijl je met weer andere manieren schade aan je telefoon riskeert.

Het is echter wel belangrijk om “apparaat hygiëne” niet te verwarren met “cyber hygiëne.”

Wat is cyber hygiëne?

In tegenstelling tot apparaat hygiëne waarbij verwezen wordt naar hoe schoon je fysieke apparaat is, is cyber hygiëne een handeling waarbij je een manier ontwikkelt om de gezondheid van je computer of apparaat bij te houden.

Device Hygiene: How to Keep Your Devices Clean in 2020

De verschillende methodes voor schoonmaken

Wat heb je nodig om je apparaten schoon te maken? De waarheid is dat je niet veel nodig hebt, maar er zijn verschillende methodes om je apparaten schoon te houden, van simpel tot overdreven.

Wat je ook moet onthouden, is dat wat voor het ene apparaat werkt, niet per se de beste methode is voor het andere apparaat. Zaken zoals toetsenborden, muizen, monitoren, of koptelefoons hebben allemaal misschien wel andere behoeften en vereisten om ze schoon te houden. Om de juiste richtlijnen te verkrijgen, is het het beste om het bedrijf op te zoeken dat je apparaat heeft geproduceerd. Grotere bedrijven zoals Apple of Samsung zijn gestart met het bieden van richtlijnen voor hoe je hun apparaten schoonmaakt op een manier waarop je ze niet beschadigt. Maar, er zijn enkele algemene oplossingen die je alvast kunt proberen!

  • Microvezel doek
  • Uv-licht reiniger
  • Alcoholoplossing
  • Handen wassen

Microvezel doek

Het is misschien wel de meest gebruikelijke manier om je apparaat schoon te maken, het gebruik van een microvezel doek. Het is waarschijnlijk dat ieder huishouden wel ergens een microvezel doek heeft liggen, en dus is dit doorgaans een makkelijke en snelle oplossing. Microvezel is effectief omdat het heel goed oliën van je scherm absorbeert en bacteriën van het scherm wegveegt. Het is aanbevolen wat water of schoonmaakmiddel op je doekje te deppen voordat je je apparaat schoonveegt.

Het is sterk aan te bevelen om niets rechtstreeksop je apparaat te spuiten, in plaats daarvan spray je het op je microvezel doek en maak je voorzichtig je scherm schoon.

Ultraviolet licht

Een andere populaire manier om je telefoon vrij van bacillen te houden, zijn methodes die uv-licht gebruiken om bacteriën te doden. Veel van deze producten hebben de vorm van een kistje voor je telefoon. Je plaatst je telefoon in het uv-kistje en na ongeveer tien minuten is te telefoon weer spik en span.

De enige keerzijde van deze producten is dat er een flink prijskaartje aan hangt. En de wetenschap achter het gebruik van uv-licht steekt goed in elkaar, maar er is niet echt een voor en na verschil met het blote oog te ontdekken.

Schoonmaakoplossingen

Bovendien hebben veel mensen de voorkeur voor het gebruik van doekjes of oplossingen die specifiek zijn gemaakt voor het schoonmaken van apparaten zoals telefoons. Vele van deze doekjes bevatten geen alcohol of een laag percentage waardoor je niet bang hoeft te zijn voor schade aan je telefoon. Sommige gebruikers hebben de voorkeur om zelf alcoholische oplossingen te maken om wat geld te besparen, wees hierbij zuinig met de isopropyl.

Hoe gedeelde apparaten schoonmaken

Wanneer we spreken over apparaat hygiëne, is een van de belangrijkste aspecten waar we over na moeten denken, de netheid van onze gedeelde apparaten. Zaken als toetsenborden en muizen zijn soms persoonlijk, en toch worden ze vaak gedeeld door familieleden of collega’s. Dit geldt ook voor digitale whiteboards in directiekamers, klaslokalen, of vergaderruimtes. En dus wordt het schoonhouden van dit soort apparaten nog belangrijker wanneer je stilstaat bij hoeveel mensen er dagelijks mee in contact komen.

Toetsenbord

Je toetsenbord schoon en vrijhouden van bacillen kan met behulp van sommige van de methoden die we eerder hebben besproken. Het enige wat je niet wil doen, is chemicaliën rechtstreeks op je toetsenbord spuiten, omdat dit schade kan toebrengen. Maak eerst je microvezeldoekje licht vochtig met water, heb je moeite met het verwijderen van deeltjes tussen de toetsen, gebruik dan luchtdruk. Heb je iets sterkers nodig dan zou je speciale schoonmaakdoekjes, zoals Lysol of Clorox kunnen gebruiken, welke speciaal ontworpen zijn voor elektronica. Het wordt aanbevolen je toetsenbord een á twee keer per maand schoon te maken.

Muis

Net zoals bij een toetsenbord is het slim om de muis eerst met een lichtvochtige microvezeldoek te boenen. Echter, in tegenstelling tot je toetsenbord, wordt aanbevolen met wat tandenstokers of wattenstaafjes de moeilijk te bereiken plaatsen schoon te maken. Voor een stap voor stap handleiding over hoe je je computer muis schoonmaakt, bekijk je deze tutorial op Wikihow.

Touchscreen schermen

Grote touchscreen schermen zijn vooral belangrijk om schoon te houden omdat ze zoveel door verschillende collega’s en werknemers worden gebruikt. Kijk bijvoorbeeld naar scholen waar diverse studenten allemaal hetzelfde scherm aanraken. Een vergaderzaal waar iedere dag vergaderingen plaatsvinden is een ander goed voorbeeld waar het belangrijk is om touchscreen schermen goed schoon te houden. Hier zijn enkele stappen om die grote schermen schoon en vrij van bacillen te houden!

  • Maak het scherm schoon met een droog, pluisvrij, zacht doekje om stof en andere deeltjes te verwijderen.
  • Heb je toch een vochtige doek nodig, spray dan water op een schone, pluisvrije microvezel doek.
  • Is het nog niet schoon, gebruik dan glasreiniger zonder alcohol. Spuit een beetje op een schone microvezel doek en veeg over het scherm met lichte druk. Voer je te veel druk uit, dan kan je scherm beschadigen.

Hoe vooral je apparaten NIET schoonmaken!

Nu je weet hoe je je apparaten schoon moet maken, is het belangrijk om exact te weten hoe je je apparaat vooral niet moet schoonmaken. Regel nummer een is dat je je apparaat nooit moet onderdompelen in vloeistof of water en vermijd huishoudelijke chemische schoonmaakmiddelen. Deze chemische schoonmaakmiddelen bevatten soms oplossingen met alcohol die de schermen van je apparaten zouden kunnen beschadigen.

Het mag dan wel effectief zijn om je apparaten te reinigen, is het wel belangrijk om te onthouden dat de meest effectieve manier om ze schoon te houden is door je handen te wassen! Want aan het eind van het verhaal zijn het je handen die de bacillen en bacteriën overdragen op je telefoon en van je telefoon weer op je handen. Dus wat je ook doet, zorg ervoor dat je handen zo schoon mogelijk zijn!

Conclusie

Of je je apparaten nu iedere dertig seconden gebruikt, of slechts een paar keer per dag, het is belangrijk te weten hoe je ze schoon en vrij van bacteriën en bacillen houdt. Van de nieuwe uv-reinigers tot de betrouwbare microvezel doeken, het is belangrijk om te weten hoe je apparaten reinigt, zeker als het gaat om gedeelde apparaten die jij en je collega’s iedere dag gebruiken.

Als je net begint met werken vanuit huis, kijk dan vooral naar Hoe vanuit huis werken: een 2020 gids voor werken op afstand. Aan de andere kant, als je geïnteresseerd bent in de gezondheidsaspecten van monitoren, lees dan verder over ergonomie op kantoor.