ViewSonic Library > Entertainment > Gaming > De Beste Esports Setup: Een Complete Gids

De Beste Esports Setup: Een Complete Gids

Of je nu van plan bent om deel te nemen aan esports-competities of alleen je gamingsessies naar het volgende niveau wilt brengen, je zult de beste esports-setup willen die er binnen je bereik ligt, gegeven je budget, je persoonlijke voorkeuren en de gamingvereisten. De setup kan het verschil maken tussen winst en verlies, maar het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen en hoe al die verschillende componenten samenkomen en op welke gebieden je de focus legt.

Lees verder voor een uitgebreide gids om de juiste setup voor je behoefte op het gebied van esports te vinden.

Door de beste esports-setup samen te stellen, kun je jezelf een flink stuk op weg helpen om een succesvollere gamer te worden. Hoewel de meningen verdeeld zijn of esports nu wel of niet als sport gezien kan worden, is wel compleet duidelijk dat het een competitieve activiteit is, waar niet alleen talent een beslissende factor is.

Ook al kunnen vaardigheden, uithoudingsvermogen en de mogelijkheid om als teamlid te werken je kansen op succes in esports vergroten, de juiste uitrusting is net zo belangrijk en kan bij bepaalde games eenvoudig het verschil maken tussen winst en verlies. Hieronder werpen we een uitgebreide blik op de verschillende componenten van de beste esports-setup.

Hoe Bouw je een Esports Gaming Station

In de eerste plaats dien je te begrijpen dat voor een ideale esports gaming station veel verschillende elementen nodig zijn. Om te beginnen dien je te bepalen of je een laptop of een desktopcomputer wilt, en vervolgens moet je die ofwel vinden, ofwel samenstellen uit de juiste CPU, de juiste grafische kaart en het juiste koelsysteem.

Je moet ook nadenken over andere componenten, zoals je monitor en toetsenbord, evenals andere randapparatuur, zoals een gaming headset die je helpt effectief met andere spelers te communiceren. Door de juiste keuzes op deze gebieden te maken, kun je marginale winsten boeken die het verschil maken.

Uiteindelijk moet je ook nadenken over dingen als een gamestoel en je muismat, en uitzoeken of een blauwlichtfilter in een bril wel of niet je prestaties verbetert. Bij sommige van deze beslissingen kan het ook een verschil maken of je voor je eigen plezier aan esports doet of dat je esports wilt integreren in je opleiding.

why Esports in schools is such a good thing

Waar Let je op bij een Gaming PC?

De eerste en belangrijkste beslissing die je moet maken wanneer je je eigen esports gaming station gaat maken, is het soort pc waar je voor wilt gaan, met als twee belangrijkste opties een laptop en een desktop. Behalve door je persoonlijke voorkeur wordt deze beslissing waarschijnlijk ook beïnvloed door hoe je verwacht je computer voor gaming te gebruiken.

Laptop Computers

Het belangrijkste voordeel van een laptop is draagbaarheid. Game je thuis en heb je geen voor gaming ingerichte ruimte, dan wil je de vrijheid hebben je te verplaatsen. En als je van plan bent mee te doen als lid van een georganiseerd team, zoals een esports-team op school, dan wil je de mogelijkheid hebben om je laptop mee te nemen naar bijeenkomsten, evenementen en toernooien.

Andere voordelen om in je overweging mee te nemen zijn de aanwezigheid van een accu, waardoor je je computer ook kunt gebruiken als er geen stopcontact in de buurt is, lager energieverbruik, en het feit dat een toetsenbord en muis (trackpad) zijn ingebouwd. De nadelen zijn ook relevant, waaronder minder mogelijkheden om onderdelen van een upgrade te voorzien en over het geheel lagere prestaties dan een desktop met dezelfde vermogensspecificaties, omdat er ergens een compromis gemaakt moest worden.

Desktopcomputers

Desktopcomputers worden vaak gezien als de ideale keuze voor esports-gamers die de bedoeling hebben altijd op dezelfde fysieke locatie te gamen. Veelal hebben ze krachtigere processors, zijn ze makkelijker van een upgrade te voorzien, wat ze een langere levensduur kan geven, en zijn ze veel goedkoper dan een gaming laptop met dezelfde prestaties.

Natuurlijk is een desktopcomputer niet zo draagbaar en, in tegenstelling tot een laptop, zijn monitor en toetsenbord niet ingebouwd. Dit kan minder makkelijk zijn, maar biedt je ook de mogelijkheid een toetsenbord en gaming monitor van betere kwaliteit te kopen, wat je besturing en scherm ten goede komt met superieure prestaties als gevolg.

Waar Let je op bij een Gaming Grafische Kaart

Gaming grafische kaarten kunnen wat verwarrend zijn, omdat er veel verschillende elementen zijn die je in je overweging mee moet nemen. Het eerste waar je aan moet denken, is dat je grafische kaart geschikt moet zijn voor de resolutie waarin je van plan bent om je games te spelen. Verder moet hij qua afmetingen fysiek in je setup passen.

Wat de technische specificaties betreft, heeft modern gamen minstens 4 GB aan video-RAM (VRAM) nodig, maar 8 GB heeft de voorkeur als je van plan bent een esports-setup te maken met 4K-resolutie. Een geschikte grafische kaart die de 8 GB overstijgt, of het nu door de geheugenspecificatie of door overklokken komt, is extra toekomstbestendig.

De twee marktleiders op het gebied van graphics processing units (GPUs) zijn Nvidia en AMD.

Dit is ook een goed moment om te kijken naar G-Sync vs FreeSync Nader Uitgelegd

Waar Let je op bij een Gaming Processor

Ook de processor (central processing unit, CPU) heeft invloed op de prestaties van je systeem terwijl je games speelt, en dus dien je ook op dit gebied een weloverwogen keuze te maken. Over het algemeen zijn de twee fabrikanten waar je naar kijkt Intel en AMD. Intel is ruimschoots marktleider, maar sinds de introductie van de AMD Ryzen-lijn is het gat in prestaties aanzienlijk verkleind. Beide zijn nu perfect geschikte keuzes wanneer je de beste esports-setup wilt samenstellen.

Over het algemeen wil je een CPU met meerdere kernen en de hoogste kloksnelheid die je kunt betalen. Heb je een desktopcomputer met een goed koelsysteem, dan wil je misschien wel kijken naar een CPU die de mogelijkheid tot overklokken biedt.

The Best Esports Setup - Cooling System

Waar Let Je op bij een Koelsysteem

In een pc zitten onderdelen die veel hitte genereren, en dit is vooral het geval bij gaming pc’s. De overmatige hitte kan effect hebben op de snelheid en zelfs zorgen voor tijdelijke of permanente storingen, en dus is een koelsysteem noodzaak. De belangrijkste dingen om op te letten zijn de koelprestaties, het lawaai en de prijs. De twee belangrijkste oplossingen zijn luchtkoeling of koeling met behulp van vloeistof.

Luchtkoeling is de meest voorkomende manier om een pc te koelen, en ook de betaalbaarste keuze, maar is lawaaierig en werkt wellicht niet zo goed wanneer de omgevingstemperatuur rondom je esports-station hoog is. Koeling met behulp van vloeistof zorgt voor superieure prestaties, maar is duurder en kan voor sommige setups te veel van het goede zijn.

Over het algemeen zijn dingen waar je rekening mee houdt, koelprestaties, lawaai, en prijs.

students-learn-valuable-skill-playing-esports

Waar Let Je op bij een Gaming Monitor

Een ander belangrijk element bij je esports setup is je gaming monitor. Er zijn een aantal dingen die je in je achterhoofd moet houden. In de eerste plaats wil je dat de monitor een redelijk formaat heeft, zodat je de games die je speelt duidelijk kunt zien. De beste opties zijn 24”, 27”, 32” of 35”, afhankelijk van je budget en beschikbare ruimte.

Je wilt zeker investeren in een niet flikkerend scherm en de beste gaming monitors bieden een 1ms reactietijd en snelle vernieuwingsfrequenties. Er is ook enig bewijs dat curved monitors voordelen bieden in de zin van beleving en oogcomfort, dus het is de moeite waard daar rekening mee te houden bij het nemen van een beslissing.

Enkele door ons aanbevolen monitoren zijn de ViewSonic XG2405 en de ViewSonic ELITE XG270QG. Of je zou meer kunnen lezen over de beste gaming monitor.

Waar Let Je op bij een Gaming Toetsenbord

Ook het juiste toetsenbord is een belangrijk onderdeel van de beste esports-setup. De belangrijkste keuze die je hier moet maken is of je een mechanisch of een membraantoetsenbord wilt.

Mechanische Toetsenborden

Mechanische toetsenborden worden in de kringen van gamers als de gouden standaard gezien, en maken de meeste kans de show te stelen in de beste esports-setup. Deze toetsenborden hebben onder iedere toets een complete schakelaar, die doorgaans bij het intoetsen een duidelijke “klik” laat horen, waardoor je veel makkelijker kunt horen of er een toetsaanslag wordt geregistreerd.

Mechanische toetsenborden zijn veel duurzamer. Razer-schakelaars hebben een gemiddelde levensduur van 50 tot 80 miljoen toetsaanslagen. Daar staat tegenover dat de meeste van deze toetsenborden ook aanzienlijk duurder zijn.

Membraan Toetsenborden

In tegenstelling tot de mechanische zijn membraantoetsenborden goedkoop, wat ze een ideale optie maakt als je niet te veel geld wilt uitgeven. Ze kunnen ook de beste optie zijn als je je richt op games waarbij je snelheid op het toetsenbord minder invloed heeft op je spelbeleving.

Veruit de meeste moderne pc-toetsenborden zijn membraantoetsenborden, en ze werken door een elektrische stroom door het plastic membraan te sturen wanneer een toets wordt ingedrukt. Ze zijn stiller dan mechanische toetsenborden, maar minder robuust. Bovendien komen problemen met toetsaanslagen die niet worden geregistreerd vaker voor en kunnen ze problemen krijgen met ghosting.

The Best Esports Setup - Mouse and Mousepad

Waar Let Je op bij een Gaming Muis

Afhankelijk van welk soort games je wilt gaan spelen, kan je muis aanzienlijk bijdragen aan betere prestaties. Dit is vooral het geval bij games als first-person shooters, waar snelheid en nauwkeurigheid vereist zijn. Wanneer het erop aankomt de best mogelijke esports-setup te creëren, zou je over het volgende moeten nadenken.

Bedraad of Draadloos

Een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen, is of je een bedrade of draadloze muis koopt. Je keuze hangt ervan af waar je je prioriteit legt. Zoek je een absolute piekprestatie op het gebied van snelheid, precisie en betrouwbaarheid, dan is bedraad de enige goede keuze. Dit komt doordat bedrade muizen snellere reactietijden produceren en geen last hebben van dingen als verstoringen van het signaal.

De draadloze muis biedt weer andere unieke voordelen. Je hebt geen last van een snoer dat in de knoop kan raken, en je hebt meer bewegingsruimte. De muis kan ook makkelijker worden meegenomen.

Andere Functies van de Muis

Het is ook belangrijk andere kenmerken en kwaliteiten mee te wegen, zoals ergonomie. Bijvoorbeeld: ben je linkshandig, dan zul je een muis willen kopen die is ontworpen voor linkshandigen. Ook kun je je hand opmeten en deze maattabel gebruiken om vast te stellen welke maat je nodig hebt.

Ten slotte zijn sommige muizen ontworpen voor bepaalde soorten games, dus kijk hier goed naar. Een muis voor first-person shooters zal vooral goed kunnen omgaan met snelle bewegingen, terwijl een muis voor online role-playing games uitblinkt in extra knoppen, die je zo kunt instellen dat je er bepaalde acties mee uit kunt voeren.

Waar Let Je op bij een Gaming Headset

Voor de beste esports-setup is het ook van belang dat je de juiste gaming headset kiest. De belangrijkste dingen om te overwegen zijn of je kiest voor een headset met een ingebouwde microfoon of niet, en of je kiest voor een bedrade of juist een draadloze headset. Voor de meeste mensen is een ingebouwde microfoon de beste en eenvoudigste optie, maar sommige mensen geven de voorkeur aan een aparte microfoon en kiezen een koptelefoon met de best mogelijke audio.

De keuze voor draadloos of bedraad is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur, hoewel het het vermelden waard is dat draadloze headsets veelal duurder, maar ook toekomstbestendiger zijn door het groeiende aantal moderne apparaten zonder koptelefoonaansluiting.

The Best Esports Setup - Keyboard and Headset

Andere Elementen van een Gaming Station

Het is ook de moeite waard om te kijken naar extra elementen die je kunnen helpen je gaming station compleet te maken.

Esports Stoelen

Over het algemeen zijn esports-spelers langere tijd achter elkaar hun games aan het spelen, en dit vraagt om een goede, ergonomische stoel. De stoel moet vooral in de hoogte verstelbaar zijn, aangezien dit helpt om de armen op dezelfde hoogte als je toetsenbord en muis te brengen, wat RSI helpt tegengaan. Je hebt ook voldoende ondersteuning voor je wervelkolom nodig om problemen als rugpijn te voorkomen.

Esports Muismatten

Muismatten zijn van die dingen die je makkelijk over het hoofd ziet als je een esports-setup samenstelt, maar ze hebben wel degelijk waarde. Gamen op een slechte muismat beperkt de bewegingen en kan zelfs storing geven aan de sensoren van je muis. Er zijn muismatten verkrijgbaar met een gevulde polssteun, wat vermoeidheid en overbelasting bij de pols kan verminderen. Echter, de ergonomische voordelen van polssteunen zijn niet universeel, dus dit is een discutabel punt. Heb je een ruimer budget en wil je de best mogelijke esports-setup creëren, kies dan een gaming muismat van hoge kwaliteit, gemaakt van een materiaal als aluminium of glas voor extra nauwkeurigheid.

girl-playing-esports

Esports Brillen

Esports brillen, zoals de modellen die worden aangeboden door HyperX, zijn ontworpen om het blauwe licht dat door de meeste moderne computermonitors en schermen wordt geproduceerd weg te filteren. Dit is belangrijk, omdat blauw licht in verband wordt gebracht met een aantal mogelijke problemen voor esports-spelers, waaronder oogvermoeidheid, droge ogen en zelfs hoofdpijn. Het belangrijkste alternatief, als je het blauwe licht eruit wilt filteren, is een blue light filter voor je monitor kopen.

Conclusie

De beste esports-setup samenstellen is belangrijk, omdat het het verschil tussen winnen en verliezen kan betekenen, zeker als je competitief op het hoogste niveau speelt. Echter de beste setup voor jou kan anders zijn dan de beste setup voor iemand anders, afhankelijk van je budget, je persoonlijke voorkeuren en de fysieke ruimte die je beschikbaar hebt.

Voor een esports monitor van topkwaliteit moet je zeker ELITE bekijken. Of klik op de volgende link om meer te weten te komen over esports in het onderwijs.

Was this article helpful?
YesNo