ViewSonic Library > Educatie > Technisch onderwijzen > Onderwijzen vanuit huis: een digitale onderwijs toolkit

Onderwijzen vanuit huis: een digitale onderwijs toolkit

Vanuit huis lesgeven is onderdeel van de toekomst van onderwijs. Ongeacht of dit een vorm van synchroon of asynchroon leren is, onderwijzen en leren op afstand is een onderdeel van de ontwikkeling van het onderwijs. Met tools die kunnen helpen bij het plannen van de lessen, overdracht aan de klas en het opslaan of leveren van bronnen, zijn er meer manieren dan ooit om leerkrachten online met studenten te verbinden. Van alles dat gratis en direct beschikbaar is tot enorme institutionele onderwijsmanagement systemen, er zijn moderne oplossingen voor nieuwe problemen.

Krijg gedetailleerde informatie over het kiezen van de juiste tool voor de taak bij elke stap van onderwijzen vanuit huis. Of bekijk een van de door ons aanbevolen oplossingen voor het onderdeel lesgeven: myViewBoard.

Bij lesgeven vanuit huis komen enkele unieke uitdagingen om de hoek kijken voor leerkrachten die gewend zijn om voor de klas te staan. Gelukkig neemt het aantal beschikbare tools nog steeds toe, die de volledige of gedeeltelijke overgang naar onderwijzen op afstand mogelijk maken.

Moderne technologische oplossingen dekken alles van het plannen van lessen tot verschillende vormen van lesgeven, tot het opslaan en leveren van bronnen.

Wil je meer weten over leren op afstand? Wat is leren op afstand? En waarom is het zo belangrijk?

Synchrone vs asynchrone lessen

Onderwijs geven op afstand betekent beslissen hoe – en wanneer – studenten toegang tot de les krijgen. Ondanks dat er verschillende vormen van leren op afstand zijn, is een van de vele keuzes die je bij onderwijzen vanuit huis moet maken synchroon of asynchroon lesgeven.

Synchroon lesgeven komt het meest tot uiting wanneer het onderwijzen en leren tegelijkertijd plaatsvindt. Live klaslokalen zijn een perfect voorbeeld van synchroon leren. De leerkracht biedt het materiaal real-time aan studenten aan die fysiek aanwezig zijn.

Hiertegenover staat dat asynchroon lesgeven plaatsvindt wanneer de leerkracht een les geeft en de studenten deze lessen op verschillende tijden ontvangen. E-learning dat werkt met opgenomen video’s, statische tekst, zelfgestuurde reviews en een geautomatiseerd assessment zijn goede voorbeelden van asynchroon onderwijs.

Wat is beter? Het hangt echt af van de les of het onderwerp van de les. De algemene regel is echter dat het goed is om een mix van zowel synchroon als asynchroon leren te maken. De exacte verhouding is meer een kwestie van voorkeur en loopt zeer uiteen, maar zorg ervoor dat je zowel real-time als gereviewde elementen toevoegt, aangezien je hierbij beter in verbinding komt met studenten. En met opnemen van het scherm kunnen live lessen een onderdeel worden van de asynchrone leerbronnen.

Hetop het genied van tooling is het belangrijk om te kiezen welke en hoe je deze inzet.

Hoe een leerstation inrichten

Om op effectieve wijze vanuit huis les te geven, is het belangrijk om de juiste apparatuur tot je beschikking te hebben. Je hebt op zijn minst het volgende nodig:

 • Een computer
 • Een betrouwbare internetverbinding
 • Een tweede scherm (bij voorkeur een touchscreen monitor)
 • Een microfoon en camera voor live lesgeven en/of opnemen

Dit is echt het minimale wat je nodig hebt om vanuit huis les te geven. Een tekenblok kan het touchscreen vervangen, maar een tablet zou ook geschikt kunnen zijn. Of de ingebouwde camera en microfoon van je laptop kunnen volstaan. Andere leerkrachten kiezen voor een analoog whiteboard en geven les zoals ze normaal gesproken ook doen. Anderen kunnen weer overstappen op een programma met diavoorstellingen en hebben dan helemaal geen camera nodig.

Het minimale is eigenlijk audio en video, plus genoeg ruimte voor het beheren van je digitale tools.

Waarom twee schermen voor lesgeven vanuit huis?

Veel van de onderstaande tools hebben veel schermruimte nodig om de communicatie op de juiste manier te organiseren. Het omvat zowel ruimte voor presentaties en ruimte voor de interactie tussen student en leerkracht (in ieder geval bij synchroon leren). Het is erg zonde van je tijd als je steeds tussen beide moet overschakelen op een enkel scherm.

En vanwege de beschikbaarheid van software voor digitale whiteboards, raden we je aan dat een van die schermen een full-size touch monitor (zie hieronder) is. Op deze manier maak je een meer natuurlijke overgang van het grote klaslokaal naar online lesgeven.

Het is de moeite van het noteren waard dat beide schermen niet dezelfde afmeting hoeven te hebben, dus een monitor naast een bestaande laptop is voldoende om volledig gebruik te kunnen maken van moderne tools. Zelfs een ultra-brede monitor is geschikt. Het gaat meer om het hebben van de ruimte en moeten schakelen tussen twee verschillende manier van kijken.

Vraag je je af wat de beste manier is om meer ruimte voor je scherm te krijgen? Ultrabreed vs twee monitoren: wat is de beste setup?

Nogmaals, waarom een touchscreen?

Sommige vormen van schermen voor de klas bestaan al eeuwen, zoals een krijtbord en whiteboard tot aan nieuwere projectoren en platte schermen. Het is zonder twijfel heel belangrijk om een grote centrale display te hebben voor directe interactie van de leerkracht.

Er zijn echter maar weinig mensen die thuis de ruimte hebben voor een groot scherm. En de draagbare versies met touchscreen zoals smartphones, tablets of zelfs draagbare monitoren zijn niet groot genoeg voor het efficiënt maken van notities. Een touchscreen monitor is een goede gulden middenweg voor leerkrachten die vanuit huis lesgeven en hun flow niet willen doorbreken.

Hoe digitale lessen plannen

Het plannen van digitale lessen is niet heel anders dan het plannen van reguliere lessen. Je moet nog altijd de specifieke leerdoelen bepalen, materialen verzamelen en zorgen voor versterking of herziening. Wat wel anders is, is hoe de interactie met studenten verloopt.

Traditionele methodes

Afhankelijk van je normale werkstroom, is het mogelijk dat je de planning van je lessen niet heel erg hoeft te veranderen. Dit is zeker het geval wanneer je al een digitaal whiteboard in je lessen gebruikt of rijke uitgeruste media als leerhulpmiddelen gebruikt. Lessen blijven waarschijnlijk wel aardig gelijk, ook al is het medium waarmee je lesgeeft veranderd.

Hier is echter een professionele tip voor leerkrachten die het liefst bij hun beproefde methoden blijven: plan een beetje meer. Zonder de natuurlijke overgang of het wisselen tussen activiteiten, gesprekken tussen studenten, of verstoringen, hebben veel leerkrachten het gevoel veel sneller door de lesstof heen te gaan dan verwacht.

Het is ook moeilijker om online spontaan te zijn dan wanneer je fysiek voor de klas staat, dus zorg voor wat extra activiteiten of opdrachten om te voorkomen dat jij of je studenten in het luchtledige staren. Je hebt het extra lesmateriaal misschien wel helemaal niet nodig, maar het is beter om een back-up plan te hebben.

Ben je al een doorgewinterde leerkracht met een systeem wat voor jou werkt, houd dat dan gewoon vast. Geef alleen een update aan je methodologie wanneer je dat wilt of wanneer het nodig is. (En lees vooral het volgend deel als je wil weten of er iets is wat je interessant vindt om toe te passen.)

LESSON PLANNING - TEACH FROM HOME

Cloudoplossingen

Voor de technologisch onderlegde leerkrachten hangt er veel waarde aan het gebruik van planningsystemen voor online lessen. Dit is zeker waar voor onderwijzers die vanuit huis lesgeven. Een goede online dienst voor het plannen van lessen, bevat zoveel mogelijk van deze kenmerken:

 • Eenvoudige organisatie van notities en content voor het gemak van lesgeven
 • Deelbare planning voor tussen collega’s
 • Standaard sets zijn of ingebouwd of aanpasbaar
 • Herbruikbaar voor toekomstige lessen (live of online)

Idealiter heeft je planning software ook een mobiele versie waarmee je van een mobiel apparaat kunt lesgeven of iets aan de les kunt toevoegen wanneer je inspiratie toeslaat. Je wilt er ook zeker van zijn dat de lesplanner goed te integreren is met de bestaande tools, zeker bij cloudopslag.

Gebruikt je school nog geen op de cloud gebaseerd lessysteem, dan zou je naar populaire opties als Planboard of Planbook kunnen kijken. Ze bieden beide robuuste systemen die drukke leerkrachten helpen georganiseerd te blijven en hebben ook gratis versies voor individuele leerkrachten. Of je bekijkt enkele van de geweldige aanbiedingen van mede-onderwijzers op Teachers Pay Teachers die vrijwel dezelfde online tools als Google Calender of Excel gebruiken.

Aanvullende bronnen

Wanneer je een les op afstand voorbereidt, is het een goed idee om alle andere aanvullende bronnen voor lesgeven in orde te hebben. Je wilt waarschijnlijk verschillende bronnen gebruiken. Dit kan zijn zelfstudie, zoals games en online activiteiten. Of het kan een tool voor video ondersteund leren zijn die studenten gebruiken voor het nakijken of het verkrijgen van verduidelijking. Of word creatief door het gebruik van vrij verkrijgbare bronnen zoals, YouTubeStitcher, of andere online vraagbaken.

Of voeg wat creativiteit aan je lessen toe, met bijvoorbeeld gratis online tools om studenten hun eigen digitale media te laten maken en delen:

Voor een heel uitgebreide lijst van gratis bronnen, kijk je hier. Of gebruik alleen de beste, dan bekijk je de samengestelde video op myViewBoard Clips.

Hoe daadwerkelijk vanuit huis lesgeven

Wanneer de tijd is aangebroken om daadwerkelijk de les te geven, zijn er enorm veel verschillende tools, van doelgericht gebouwde online ecosystemen tot een mengelmoes van gratis diensten. Naar welke diensten je ook kijkt, je zult vast een paar basis kenmerken nodig hebben.

Digitale whiteboards

Digitale whiteboards zijn softwarepakketten die emuleren en de functies van fysieke whiteboards uitbreiden. De bekende functionaliteit is belangrijk voor de continuïteit bij live lessen en geeft leerkrachten een hands-on interactieve tool. Het helpt ook de voorbereidingstijd te verminderen van in de klas lesgeven tot digitaal lesgeven. Zelfs als je nog niet werkt met het digitale whiteboard in je klaslokaal, zal de functie van een online suite hetzelfde als de analoge versie en daarmee nog steeds erg handig zijn.

Goede digitale whiteboard software heeft een aantal belangrijke basiskenmerken.

 • De mogelijkheid om te tekenen, schrijven en noteren
 • Een scherm en stemopname mogelijkheid
 • Mogelijkheden om media te im- of exporteren
 • Integratie met de gebruikelijke applicaties

Virtuele klaslokalen

Een virtueel klaslokaal is een volgende stap richting het volledig inzetten van de kracht van leren op afstand. Een virtueel klaslokaal lijkt van alle online opties het meest op een traditioneel klaslokaal. Deze online ruimtes maken real-time interactie tussen leerkrachten en studenten (en zelfs tussen studenten onderling) mogelijk.

Er zijn een aantal dingen waar je voor een effectieve omgeving voor een virtueel klaslokaal naar wilt kijken:

 • Chat en streamen
 • Delen van schermen
 • Delen van bestanden
 • Participatie management

TEACHING - TEACH FROM HOME

Videocommunicatie

Videocommunicatie is een belangrijk onderdeel van ieder onderwijs op afstand. Het houdt de verbinding tussen mensen in stand. Natuurlijk moet je wel een keuze maken tussen het houden van een videoconferentie en live streamen, maar beiden werken om de directe connectie tussen de instructeur en de studenten te verbeteren.

Tegenwoordig ondersteunen de meeste berichtendiensten videochat. Veel ondersteunen zelfs groepsvideochats. Maar voor een geïntegreerde oplossing voor digitale whiteboarding, virtuele klaslokalen, en videocommunicatie raden we myViewBoard aan.

Opdrachten verdelen en verzamelen

Een groot deel van onderwijs biedt begeleiding om het begrip en retentie bij studenten te versterken. In een klassikale omgeving kunnen deze opdrachten fysiek worden uitgedeeld in de vorm van werkbladen, objecten, boeken, of educatief speelgoed. Natuurlijk, is er ook een mogelijkheid om hulpmiddelen digitaal aan te leveren en afgerond werk online in te dienen.

Online lesgeven is heel anders. Het is verleidelijk te denken dat lesgeven op afstand meer beperkingen heeft, maar dit is verre van de waarheid. Er zijn dan wel geen fysieke hulpmiddelen beschikbaar, er is minstens zoveel of misschien nog wel meer aan digitale tools beschikbaar. Voor creatieve onderwijzers die ook maar een beetje technologisch onderlegd zijn, gaat er een wereld aan hulpmiddelen open.

Cloudopslag

Iedereen met toegang tot internet, heeft ook toegang tot gratis cloudopslag. Veel betaalde aanbieders hebben gratis accounts die een gratis opslagruimte variërend van 5 GB tot 15 GB bieden. Het opslaan van klassenbestanden in de cloud is een geweldige manier om zowel een back-up uit te voeren als het delen van referentiematerialen en opdrachten.

Dit zijn de producten voor algemeen gebruik, alleen dient de leerkracht alles volledig te organiseren. De tools zijn er allemaal, maar ze moeten ad hoc worden toegepast.

(Girl with headphones)

Social media en apps voor berichtenverkeer

Het wordt vaak over het hoofd gezien als middel om schoolwerk te verspreiden en verzamelen, social media kan heel nuttig zijn om de deelnemers van een les met elkaar verbonden te houden. Toegegeven, het geldt vooral voor de eerste generatie van social media – vooral bij Facebook met de besloten groepen en mogelijkheid tot het delen van bestanden. Toch kunnen veel social mediakanalen ingezet worden als communicatie tool, zeker degenen met geavanceerde berichtensystemen. Lees hier wat meer over social media en onderwijs op afstand.

En nog specifieker kun je kijken naar de apps voor berichtenverkeer die ingebouwd zijn bij populaire social media platforms. Het vormen van groepen op MessengerWhatsApp, of plaatselijk iets gelijkwaardigs, zijn geweldige manieren om in contact te blijven. En veel van deze bieden de mogelijkheid om bestanden toe te voegen en zelfs spraakberichten of videochat. Diensten als deze worden wat onhandig bij grotere klassen, maar ze zijn gratis en even bekend onder leerkrachten als studenten.

Productiviteit apps

Om het delen van zowel ideeën als bronnen te faciliteren, kan educatie een ander doel geven aan zakelijke tools (en tegelijkertijd de ervaring van studenten met tech verbeteren). Veel productiviteit apps zijn geweldige oplossingen met geïntegreerd delen, opslag, en communicatiekanalen. En ze zijn of gratis of zo goedkoop dat ze binnen het bereik vallen van de meeste onlinegebruikers.

Kijk bijvoorbeeld eens naar communicatiegigant Slack. Dit biedt een geweldige opzet voor groepsdiscussies beheerd door de leerkracht, werkgroepen van studenten, en het makkelijk delen van bestanden. Het integreert goed met veel kalender en taakgerichte apps voor data van assessments, deadlines, opdrachten en zelfstudie opdrachten. Sommigen zien Slack zelfs als een alternatief voor LMS, ondanks dat er wat functies zijn die bij een op maat gemaakt platform waarschijnlijk beter werken. En ook al werkt Slack niet voor jou en je lessen, er zijn veel verschillende andere manieren om je communicatie en samenwerking in je online les te verbeteren. Kijk naar deze lijst voor enige inspiratie.

LMS integratie

Een Learning Management System (LMS) is software die wordt gebruikt om veel van de administratieve functies van onderwijzen en leren over te nemen. Ondanks dat het meer in een professionele setting wordt gebruikt, kan een LMS ook werken in een traditionele vorm van educatie. Een effectief LMS heeft de mogelijkheid lesmateriaal te leveren – afhankelijk van het systeem live of opgenomen. Het kan zowel dienen als een communicatiekanaal als een distributiekanaal, waardoor over en weer communicatie en het delen van bestanden mogelijk is.

Afhankelijk van het gebruikte systeem kan een LMS cloudgebaseerd zijn, geïnstalleerd op een lokaal netwerk, een desktopapplicatie, een mobiele applicatie, of een combinatie van die opties. Dus als je een manier zoekt om onderwijs op afstand te formaliseren, wil je misschien eerder kijken naar het instellen van een LMS voor jou en je studenten of werken met het door jouw instelling geïmplementeerde systeem.

En ga je kijken naar een LMS, dan zijn dit de dingen waar je op moet letten:

 • Alle Data: Om studenten te helpen alles uit het leren op afstand te halen, is het belangrijk hun voortgang met data te kunnen bekijken. Een onbevooroordeelde blik op de data zal niet alleen tonen op welke gebieden de studenten zich kunnen verbeteren, maar ook of de leerkracht de manier van lesgeven moet verbeteren.
 • Responsive:In moderne educatie, is het geen goed idee om een LMS tot slechts een apparaat te beperken. Het zou op meerdere apparaten moeten werken – en goed moeten werken. Zorg ervoor dat je studenten overal en altijd kunnen leren met een responsive LMS die zich aanpast aan het apparaat van hun keuze.
 • Gebruiksvriendelijk:Ondanks dat de kans groot is dat je studenten digitaal zeer vaardig zijn, betekent dat niet dat ze meer geduld hebben bij een slechte gebruikerservaring of een slecht ontworpen interface. De LMS zou voor iedereen die ermee te maken heeft, eenvoudig te gebruiken moeten zijn.
 • Tech support: Zelfs de beste systemen hebben hun eigen unieke uitdagingen. En het is waarschijnlijk niet heel redelijk om van de leerkracht te verwachten dat hij ook optreedt in de vorm van IT’er voor de LMS. Een goede LMS heeft in ieder geval een goede training voor instellingen en eenvoudige documentatie voor individuele leerkrachten.
 • Assessment:Tests moeten niet het einddoel zijn van onderwijs, maar assessments zijn wel nog steeds belangrijk. Een LMS moet in ieder geval de mogelijkheid bieden de kennis van studenten te testen en onderwijzers belangrijke feedback geven over studieresultaten.
 • Gamificatie: Er zou enige vorm van plezier in ieder leersysteem moeten zijn aangebracht. Alles van echte games die geïntegreerd zijn in het systeem tot badges en prijzen kunnen studenten intrinsiek motiveren te leren en vooruitgang te boeken.
 • Samenwerking:Om het meeste uit een LMS te halen, zou het een centraal leercentrum moeten zijn waar studenten aan lessen en interactie met leeftijdsgenoten kunnen deelnemen. Er moet een sterke component zijn voor sociaal leren om het gebrek van face-to-face interactie te compenseren.

Wil je meer leren over het uitkiezen van de perfecte LMS? Hier is een geweldige gids.

Conclusie over lesgeven vanuit huis

Vanuit huis lesgeven is heel anders dan live in een klaslokaal lesgeven. En lesgeven op afstand zal waarschijnlijk nooit de face-to-face instructie kunnen vervangen. Toch maakt moderne technologie online lesgeven veel effectiever en toegankelijker dankzij een breed aanbod van tools. We staan aan de vooravond van een nieuw paradigma van het onderwijs dat leren op afstand zwaarder laat wegen (of in ieder geval meer een mix van leren).

Een bredere definitie van lesgeven ligt in het verschiet, dus volg de verandering op de voet met een beter begrip van de beschikbare tools voor onderwijs op afstand.

Een van de beschikbare tools voor digitaal whiteboarden, virtueel lesgeven, en het opnemen van lessen is myViewBoard. Bekijk nu myViewBoard.