ViewSonic Library > Educatie > Leren op afstand > Wat is distance learning? En waarom is het zo belangrijk?

Wat is distance learning? En waarom is het zo belangrijk?

Distance learning is elke vorm van opleiding op afstand waarbij de student niet fysiek aanwezig is bij de les. Het maakt enorme groei door dankzij het internet. Met een grote keuze aan soorten cursussen worden de opties voor flexibele en betaalbare opleidingen steeds ruimer. Er zijn zelfs een aantal voordelen van afstandsonderwijs boven traditionele lesmodellen.

Blijf dus lezen om meer te ontdekken over distance learning. Of ga direct naar onze aanbevolen distance learning tool: myViewBoard.

Aangezien het internet de grens vervaagt tussen dichtbij en ver, zet distance learning het huidige paradigma van opleidingen op zijn kop. Van AI-gedreven studiealgoritmes tot eenvoudige prikborden, er zijn meer opties dan ooit om te leren wat je maar nodig hebt.

Terwijl goedopgeleide docenten een integraal deel uit zullen maken van het leven van elke student, zal technologie de fysieke ruimte tussen leraren en studenten overbruggen.

Wat is distance learning (leren op afstand)?

Distance learning beschrijft elke vorm van leren zonder de fysieke aanwezigheid van de student in de les. (Hoewel dit ook van toepassing zou kunnen zijn op de leraar, in bepaalde situaties).

Historisch gezien vond leren op afstand al plaats tijdens correspondentie cursussen waarbij studenten via de post communiceren met hun school of docent. Meer recent is distance learning verschoven naar de online versie, waarbij een groot aantal systemen en methoden kunnen worden ingezet op zowat elk device (apparaat).

Wil je meer ontdekken over distance leaning? Het definiëren van Distance Learning

De meest gebruikelijke vormen van distance learning

Hoewel er online een hoop studie (en doceer-) opties te vinden zijn, zijn er een paar types die goed worden ondersteund door bestaande systemen en gevestigde pedagogen.

 • Video conferenties vormen een gebruikelijke manier voor docenten om direct in contact te treden met studenten tijdens live sessies. Dit kunnen 1-op-1 sessies zijn, of een klasachtig scenario waarbij meerdere studenten live met de docent in verbinding staan.
 • Synchroon leren houdt in dat alle leerlingen tegelijkertijd aan het leren zijn (en vaak zelfs op dezelfde plek) terwijl de docent zich op een andere plek bevindt. Hier komen vaak video- of teleconferenties bij kijken die docent en studenten digitaal met elkaar verbinden.
 • Asynchroon leren is een minder verbonden maar ook minder beperkt format. In plaats van live online lessen krijgen studenten leertaken met deadlines. Vervolgens studeren ze zelf om de opdrachten te voltooien.
 • Open-schedule online cursussen voegen nog wat extra flexibiliteit toe. Dit is een vorm van asynchroon leren maar dan zonder deadlines. Ideaal voor studenten die ook nog andere verantwoordelijkheden hebben, zoals een baan of thuiswerken met kinderen.
 • Fixed-time online cursussen zijn een vorm van synchrone methoden die online gebruikers vraagt om naar een specifieke virtuele locatie te gaan op een vastgestelde tijd (bijvoorbeeld een webinar). Anders dan de meer rigide synchrone lessen kunnen studenten van over de hele wereld inloggen en interactie met elkaar aangaan.
 • Computer-based opleiding op afstand betreft lessen op de computer, op specifieke tijden (fixed-time) en synchroon, en vindt doorgaans op een computerlab plaats. Dit komt het meest voor bij bestaande instellingen die al toegang hebben tot de benodigde apparaten.
 • Hybride leren is een specifieke vorm van blended learning waarbij de leerlingen tegelijkertijd en in real-time dezelfde les krijgen (bijvoorbeeld synchroon distance learning) en waarbij sommige leerlingen fysiek aanwezig zijn terwijl anderen op afstand meedoen.

Heb je meer interesse in live opleidingen? Technologie in het klaslokaal: de complete gids

Waarin verschilt distance learning van het reguliere leren?

Leren op afstand is duidelijk anders dan regulier leren als het gaat om de fysieke aanwezigheid van studenten en docenten. Maar wat betekent dat precies?

Grotendeels houdt leren op afstand meer vrijheid in voor zowel studenten als opleiders. Maar het vereist ook meer discipline en planning om de studie succesvol af te ronden.

De vergrote vrijheid van leren op afstand is het beste terug te zien in het feit dat zowel studenten als docenten cursussen kunnen kiezen die bij hun schema en mogelijkheden passen. En in het geval van digitaal leren, kunnen leerlingen ook kiezen voor de locatie en de leerstijlen die het beste passen bij hun behoeftes.

De keerzijde van deze vrijheid is echter dat er meer discipline vereist is om het meeste uit de lessen te halen. Studenten moeten zichzelf motiveren om het werk gedaan te krijgen, vooral bij systemen die geen aanwezigheid vereisen op een bepaalde plek of tijd. Ook docenten moeten goed georganiseerd zijn om onverwachte gebeurtenissen te kunnen opvangen of extra uitleg te kunnen geven. Dat is een stuk lastiger als ze niet live lesgeven en ‘de klas kunnen lezen’.

In sommige gevallen is distance learning echter absoluut de best mogelijke optie en kunnen de voordelen van leren op afstand helemaal tot bloei komen.

De voordelen van distance learning

Natuurlijk is live les krijgen geweldig. Het persoonlijke contact verbindt docenten en studenten op een authentieke manier, hetgeen vaak resulteert in een goede verstandhouding en veel begrip. Deze vorm van connectie lijkt nog altijd veel makkelijker bij persoonlijk contact. Dus waarom is afstandsonderwijs überhaupt een mogelijkheid?

Het blijkt dat er een aantal voordelen zijn verbonden aan het leren op afstand. We noemen er een aantal.

Flexibiliteit

Het grootste voordeel van afstandsonderwijs is de flexibiliteit. Studenten kunnen kiezen wanneer, waar en hoe ze willen leren door het tijdstip, de plek en het medium voor hun opleiding te selecteren.

En dankzij de snelle toename van online studie-opties, is er voor iedereen wel een cursus structuur beschikbaar over bijna elk denkbaar onderwerp.

Makkelijke toegang

Of het nu komt door een afgelegen locatie of door anders bekwaam te zijn, sommige studenten hebben geen basistoegang tot opleidingsfaciliteiten. Programma’s voor afstandsonderwijs bieden aan elke student de kans om te leren en om zichzelf te verbeteren in de omgeving die voor hen het meest effectief is.

Wil je een live klaslokaal toegankelijker maken? 6 voorbeelden van interactieve digitale whiteboards als ondersteunende technologie in het speciaal onderwijs.

Leren op afstand opent ook een nieuwe opleidingshorizon als het gaat om internationale instellingen. Belangrijke universiteiten en handelsscholen wereldwijd bieden nu erkende diploma’s, certificaten en professionele kwalificaties aan voor studenten van alle leeftijden. Of gemotiveerde mensen kunnen overal basale certificaten van voltooiing krijgen van Udemy tot Google Skillshop.

Voordeliger

Dankzij de schaalbare aard van digitaal leren, verlaagt leren op afstand de opleidingskosten. Online diploma’s zijn bijna gewoon geworden en er zijn zelfs geaccrediteerde online-only universiteiten die dure infrastructuren en overheadkosten kunnen vermijden en direct kunnen overgaan tot lesgeven.

En de scholen die beide aanbieden kunnen hetzelfde programma aanbieden voor drastisch andere tarieven. Een voorbeeld: een Amerikaanse bachelor student bij de Purdue universiteit (op de 57e plaats in de VS) betaalt 22.782 dollar collegegeld en leefgeld per jaar, waarbij een studie doorgaans vier jaar duurt. Voor internationale studenten loopt dit al snel op tot 45.594 dollar per jaar. Hetzelfde diploma zou online 50.085 dollar kosten.

Waar moet je op letten bij een distance learning systeem

Of je nu opleider of student bent, er zijn bepaalde kenmerken waar je op kunt letten om het meeste te halen uit een distance learning systeem.

Gebruikersgemak

Eenvoud is de sleutel tot alles. Elk systeem dat je inzet om les te geven, of om zelf te studeren, dient gebruiksvriendelijk te zijn voor iedereen die ermee werkt. Dat houdt in dat er een duidelijke interface moet zijn en een aantal essentiële kenmerken, zoals:

 • Digitaal whiteboard en aantekeningen
 • Media creatie en delen
 • Schermopnames met audio
 • Directe student-docent communicatie
 • Compatibiliteit met meerdere devices

Accreditatie

De geloofwaardigheid van een platform voor afstandsonderwijs wordt gevormd door een combinatie van de docent en het platform zelf. Voor studenten is het belangrijk hoe goed de platformreferenties worden erkend. Biedt het platform een erkend diploma? Een professioneel certificaat? Een certificaat van voltooiing? Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden voordat je je aanmeldt.

Voor opleiders die een systeem voor afstandsonderwijs willen gebruiken, is het belangrijk om te weten welke vorm van accreditatie het systeem namens jou of je instelling kan verlenen. Voor academische diploma’s of professionele kwalificaties zal erkenning door externe regelgevende instanties waarschijnlijk nodig zijn.

Rooster

Aangezien de meeste distance learning systemen zijn ontworpen om flexibel te zijn, heeft het rooster van de cursus meer te maken met de inhoud dan met het systeem. Toch blijft het rooster een belangrijk punt van aandacht als je een cursus gaat uitkiezen.

Is het een synchrone of een asynchrone cursus? Zijn er deadlines of niet? Hoelang mag je doen over de gehele cursus? En past het schema van de cursus in jouw tijdsschema?

Wil je een voorbeeld zien van een online tool die alle vakjes van distance learning aanvinkt? Check dan myViewBoard.

Ter afronding

Onderwijs op afstand is zeker niet de oplossing voor alles en er zal altijd behoefte blijven aan studeren in het klaslokaal. Tegelijkertijd biedt distance learning nog veel onaangeboord potentieel om studenten te bereiken en om opleiders en leerlingen op een nieuwe manier met elkaar te verbinden. Van meer flexibiliteit tot nieuwe leerstijlen, het lijkt erop dat de toekomst van leren net zo divers in tijd en plaats zal zijn als in onderwerpen.

Wil je meer weten over wat myViewBoard voor jou als docent of student kan betekenen, klik dan hier. Of ontdek meer over ViewSonic’s uitgebreide EdTech oplossingen.