ViewSonic Library > Tech > UItgelegd > Monitorpoorten en USB-C: Een vergelijking van beeldschermverbindingen

Monitorpoorten en USB-C: Een vergelijking van beeldschermverbindingen

Monitorpoorten zijn in de loop der jaren veranderd. Ze dragen niet alleen enorm complexe informatie, maar ze kunnen ook opladen en apparaten die ze verbinden van stroom voorzien. Zoals iedere vorm van technologie ondergaan monitorpoorten een continue evolutie om de kwaliteit van afbeeldingen en energieverbruik te verbeteren.

Lees meer over de verschillende monitorpoorten, hun gebruik en de volgende stap in connectiviteit USB-C.

Technologie is iedere dag in ontwikkeling. Nieuwe en verbeterde apparaten, formats en mediasoorten verschijnen ook iedere dag. Het is een fulltimebaan om alles bij te houden. Monitorpoorten zijn de verborgen meesterwerken die de output van onze evoluerende media en apparaten maximaliseren.

Deze constante evolutie vraagt om een snellere overdracht van gegevens in een meer geoptimaliseerde manier. De oplossing: snellere, kleinere, en meer betrouwbare monitorpoorten die de zwaardere versies van weleer vervangen om hogere kwaliteit, efficiëntere en meer geavanceerde transmissies en signalen te ontvangen.

Tegenwoordig zijn videoverbindingen en monitorpoorten doorontwikkeld voor ultieme prestaties. Ze zijn zeer veelzijdig in hun connectiviteit en kunnen verschillende functies tegelijkertijd uitvoeren.

Wat zijn monitor poorten?

Monitorpoorten zijn verbindingspunten waarmee je verschillende vormen van data en informatie uitwisselen mogelijk maakt. Het is essentieel om te begrijpen wat monitorpoorten zijn en hoe ze werken om vast te stellen welke het beste bij je behoeften passen. Op de hoogte blijven van deze vooruitgang in technologie zorgt ervoor dat je het meeste uit het gebruik van je apparaten haalt om je digitale ervaring te maximaliseren.

Wanneer het om monitorpoorten gaat, zijn er verschillende mogelijkheden. Poorten die ooit de standaard waren, zijn achterhaald en worden vervangen door snellere, efficiëntere en meer compacte versies.

HDMI

Een van de meest gebruikte poorten is de High Definition Multimedia Interface (HDMI). Deze digitale interface ondersteunt zowel audio als visuele signalen. Het is een van de meest gebruikte poorten voor de overdracht van high-definition video en audio tussen apparaten via een enkele kabel. Het is een goede optie voor het verbinden van HD-output aan een HD-scherm zonder dat het invloed heeft op de hoge resolutie afbeeldingen en video’s.

Met de juiste monitor en monitorpoort kun je verschillende toepassingen inzetten om je productiviteit bij je werkplek te verhogen. Bijvoorbeeld, de ViewSonic VG2755-2K is voorzien van HDMI-poorten en een VGA-input. Het biedt verschillende verbindingsmogelijkheden voor pc’s, laptops en andere multimedia apparaten, wat het een geweldige keuze voor kantoor maakt.

HDMI een populaire keuze onder de interface verbindingen, want het is in staat signalen over te dragen met behulp van betaalbare kabels, en zeer gebruiksvriendelijk. Het is tegenwoordig de standaard voor het aansluiten van een computer op een televisiescherm.

HDMI-poorten hebben echter hun nadelen, waardoor andere opties soms beter zijn. De belangrijkste beperking van de HDMI kabel is de afstand die transmissies kunnen afleggen (ongeveer 15 meter of 50 feet wordt gezien als het limiet). Evenzo zijn ze behoorlijk omvangrijk. Nu technologie geavanceerd is, zijn er kleinere versies van HDMI-kabels, Micro of Mini genoemd, uitgevonden voor onze mobiele apparaten en tablets, maar de standaardafmeting is vrij groot als het om moderne kabels gaat.

VGA

Een van de oudste poorten is de Video Graphics Array (VGA). In 1987 werd deze poort door IBM uitgevonden en werd het de standaard voor de komende decennia voor videokaarten computermonitoren, laptopcomputers, projectoren en HD-televisies.

VGA-poorten bestaan uit 15 pennen, met drie rijen van vijf pennen, en ze kunnen RGBHV-video signalen: Rood, Groen, Blauw, Horizontaal Sync, en Verticaal Sync. Dat gezegd hebbende, is VGA beperkt tot het dragen van analoge signalen en produceert de lagere resolutie op schermen. De laatste jaren wordt het steeds minder gebruikt, en wordt het vervangen door de snellere DVI en HDMI-poorten, die hogere kwaliteit resolutie en schermen bieden.

DisplayPort

DisplayPort (DP) is een digitale display interface die voornamelijk gebruikt wordt om video signalen te versturen naar een display unit, zoals een computermonitor. DisplayPort (DP) ondersteunt ook audio en USB-signalen. Met een omkeerbare oriëntatie, is de poort zeer efficiënt en in staat om veel stroom over te dragen (tot 100 watt) over een enkele kabel.

DisplayPort is ontworpen om VGA, DVI en FPD-link te vervangen. Door het gebruik van adapters, verbindt het ook eenvoudig met andere interfaces zoals VGA, DVI en HDMI.

Door de ondersteuning van zowel audio- als videosignaal transmissies, kun je meer dan ooit gedaan krijgen met een krachtige monitor. Met opties voor flexibele connectiviteit is het mogelijk.

Mini DisplayPort

Een compacte, uitgeklede versie van de populaire DisplayPort, is de Mini DisplayPort (MiniDP of MDP): een audiovisuele interface die in oktober 2008 werd ontwikkeld door Apple. Het werd omschreven als “de kleine poort die een groot verschil maakte,”, want deze miniversie van de DisplayPort was significant kleiner dan de concurrerende voorgangers. Het is zelfs kleiner dan de mini-DVI of USB-poort. Deze geavanceerde, compacte, en veelzijdige poort was ontwikkeld om de ultieme, universele oplossing te zijn.

Het vervangt connectoren met meerdere omslachtige schroeven met een volledig digitale en efficiënte verbinding tot externe schermen.

DVI

De Digital Visual Interface, of DVI afgekort, is een video display interface die als de standaard connector is ontwikkeld om videosignalen naar display apparaten te versturen

In staat om signalen met resoluties te versturen van 2560 x 1600, heeft deze verbinding geholpen om de digitale kwaliteit van platte LCD monitoren en moderne videokaarten te maximaliseren. Het is de beste keuze geweest voor HDTV’s en andere kwaliteitsschermen voor TV, films, en DVD’s, terwijl ze ook computermonitoren en projectoren ondersteunen. In de laatste jaren is DVI de standaard digitale interface voor de computermarkt geworden.

USB-C

Is het mogelijk dat een enkele connector en de ultieme oplossing en universele interface wordt? Met de introductie van de Universele Serial Bus – C (USB-C) poort, lijkt dit wel het geval.

De USB-C is een 24-pin USB-connector systeem wat was ontwikkeld door het USB Implementors Forum in 2014. Sindsdien werd het de standaard in de industrie voor het overdragen van gegevens en stroom. Het mag dan wel vrij compact zijn, maar het is zeer krachtig en brengt veel geavanceerde kenmerken met zich mee.

De USB-C is bekend als de alles-in-een connector. Het is een oplossing voor het overdragen van stroom, audio en video via een enkele kabel van een krachtige poort.

Een van de belangrijkste kenmerken is de omkeerbare oriëntatie. Dit kenmerk promoot gebruiksgemak en elimineert de behoefte aan meerdere poorten en kabels. Het laat je ook eenvoudig en direct de kabel met de connector verbinden – geen strijd meer met de juiste oriëntatie.

Qua formaat gelijk aan de USB Micro-B poort, zorgen de kleinere afmetingen en de compatibiliteit ervoor dat het de keuze is voor smartphones.

De USB-C levert meer snelheid dan zijn voorgangers – ongeveer twee keer zoveel als de USB 3.0 poort. Met een levering tot 100 watt aan stroom, is de USB-C veel krachtiger dan de oudere versies van USB. De USB 2.0 kon bijvoorbeeld slechts 2.5 watt aan stroom overdragen.

Eenvoudig gezegd, kan het kleinere apparaten zoals je smartphone en grotere apparaten zoals computers en laptops van stroom voorzien, welke normaliter 60 watt nodig hebben om volledig op te laden. Bovendien is het bi-directioneel en kan het zowel stroom afgeven als ontvangen.

Door de universaliteit, de snelheid, kracht, en veelzijdigheid, is de UWB-C poort een populaire keuze voor computer monitoren, waarbij er een wereld aan mogelijkheden voor het verhogen van productiviteit en efficiëntie op kantoor wordt geopend. De ViewSonic VG2455 Series monitor, bijvoorbeeld, biedt een USB-C verbinding voor een alles-in-een kabel oplossing. Met een krachtige poort kun je eenvoudig stroom, gegevens en video overdragen, waarbij je geen last hebt van de onoverzichtelijkheid van meerdere kabels en poorten. Je kunt ook genieten van veelzijdige connectiviteit, aangezien het verbonden is met HI, DisplayPort, VGA, en USB 3.0.

Als alternatief is er de VP2785-4K, een krachtige monitor met een overweldigende 3840 x 2160 resolutie (4K) met verschillende verbindingen met USB 3.1 type C, evenals DisplayPort en HDMI. Deze geavanceerde kenmerken en hoge kleurenkwaliteit maken het de perfecte keuze voor verschillende beroepen binnen de ontwerpbranche, zoals fotografie, grafisch design, videobewerking en printservices.

USB-C Plus Thunderbolt

Met de toevoeging van de Thunderbolt hardware interface biedt de al uitstekend presterende USB-C nog meer snelheid. Het is nu de meest veelzijdige en krachtige connector van de huidige markt. Compatible met iedere docking, scherm, of data-apparaat, brengt Thunderbolt USB-C de snelheid omhoog naar 40Gb per seconde – 8x sneller dan de poorten die op de meeste computers van nu beschikbaar zijn. Bovendien verbetert het de USB-C stroom en beeldkwaliteit aangezien het 8x meer data kan bevatten, en geeft het een boost aan de kwaliteit tot 4x de bandwijdte.

Welke Poort is het Beste voor Monitors?

De introductie van de USB-C poort laat duidelijk zien dat technologie zich in sneltreinvaart ontwikkelt, waardoor het efficiënter, veelzijdiger, krachtiger, en universeel wordt. Het vinden van de juiste monitor hangt nog steeds af van je specifieke behoeften.

USB-C is zonder twijfel een zeer krachtige poort met veel specifieke voordelen als bijkomstigheid. En toch kunnen de DisplayPort, Mini DisplayPort, DVI, HDMI, of VGA een betere keuze zijn, afhankelijk van wat je probeert te bereiken met je apparaat.

Als je kijkt naar welke kant de technologie zich op beweegt, en de snelheid waarmee dat plaatsvindt, is het een fascinerende tijd waarin wij ons als consument moeten aanpassen aan nieuwere technologieën.

Dankzij monitorpoorten en de vele voordelen die ze bieden, kunnen we meer dan ooit doen met onze apparaten. De mogelijkheden zouden werkelijk eindeloos zijn, zelfs sneller dan we denken.