ViewSonic Library > Tech > UItgelegd > Wat is een IPS Monitor? Monitor Scherm Types Uitgelegd

Wat is een IPS Monitor? Monitor Scherm Types Uitgelegd

Voordelen van IPS schermen:

 • Snellere reactietijden
 • Bredere kijkhoek
 • Betere kleur/contrast dan de meeste VA en TN schermen
 • Uitstekende kleurnauwkeurigheid en schermconsistentie

Ben je ooit op zoek geweest naar een nieuw computerscherm, dan is de kans aanwezig dat je in aanraking bent gekomen met de term IPS. Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af, wat is een IPS-monitor? En hoe weet ik of een IPS-monitor voor mij de juiste keuze is?

Om antwoord te krijgen op deze vraag, moeten we eerst twee dingen begrijpen:

 1. IPS-monitors zijn 1 van de 4 belangrijkste schermtypen; andere monitor scherm types zijn TN, VA, en OLED
 2. De hierboven genoemde schermtypen maken allen deel uit van de familie van de lcd-scherm technologie.

Dus waarom is dit belangrijk? Een monitor schermtechnologie is belangrijk omdat deze effect heeft op wat de monitor kan doen en voor welke toepassingen hij het meest geschikt is. Ieder van de bovenstaande monitor schermtypes hebben hun eigen specifieke voor- en nadelen.

Welke monitor je kiest hangt grotendeels af van het beoogde gebruik en persoonlijke voorkeur. Immers, gamers, grafisch ontwerpers en kantoormedewerkers hebben allemaal verschillende behoeften. Specifieke soorten displays zijn het meest geschikt voor verschillende gebruikersdoeleinden.

Hoe LCD Schermen de Prestatie Beïnvloeden

Het specifieke type lcd-scherm beïnvloedt veel verschillende aspecten van schermprestatie, waaronder:

 • Reactietijd en vertraging op input
 • Kijkhoek
 • Kleurweergave
 • Contrast ratio
 • Zwartniveaus

Verschillende schermtechnologieën bieden unieke profielen. Veel meningen over het beste type LCD zijn volledig subjectief en gebaseerd op persoonlijke voorkeur.

De reden hiervoor is dat geen enkel type monitorscherm tegenwoordig nog als “uitstekend” kan worden geclassificeerd op alle hierboven genoemde kenmerken.

Hieronder kijken we naar hoe IPS, TN, en VA monitoren effect hebben op de prestatie van een scherm en we doen een handige opsomming van sterktes, zwaktes en de beste situaties voor het gebruik van ieder type schermtechnologie.

Wat is een IPS Monitor? (IPS Monitor Technologie)

IPS-monitors of “In-Plane Switching” monitors maken gebruik van vloeibare kristallen die parallel zijn uitgelijnd voor het produceren van rijke kleuren. IPS schermen worden gedefinieerd door de verschuivende patronen van hun vloeibare kristallen. Deze monitors zijn ontworpen om de beperkingen van TN-schermen te verbeteren. De mogelijkheid van de vloeibare kristallen om horizontaal te verschuiven creëert betere kijkhoeken.

IPS-monitors zijn nog altijd dé keuze voor gebruikers die kleurnauwkeurigheid en consistentie willen. IPS-monitors blinken uit in kleurprestatie en supergrote kijkhoeken. De uitgebreide kijkhoeken die IPS-monitors je bieden, helpen om uitstekende kleuren vanuit verschillende kijkhoeken af te leveren. Een belangrijk onderscheid tussen IPS-monitors en TN-monitors is dat kleuren op een IPS-monitor niet zo drastisch verschuiven als bij een TN-monitor als je vanuit een hoek kijkt.

IPS-monitor variaties omvatten S-IPS, H-IPS, e-IPS en P-IPS en PLS (Plane-to-Line Switching), waarbij de laatste de meest recente iteratie is. Aangezien deze variaties allemaal vrij gelijk zijn, worden ze allemaal omschreven als “IPS-type” schermen. Ze beweren allemaal de grootst voordelen die bij IPS-monitors horen te bieden – geweldige kleur en een ultragrote kijkhoek.

IPS-Monitor

Wanneer het om kleurnauwkeurigheid gaat, streven IPS-monitors qua prestatie makkelijk de TN en VA monitors voorbij. Hoewel de nieuwste generatie VA technologieën vergelijkbare prestatiespecificaties bieden, vinden professionele gebruikers de IPS-monitors nog altijd superieur op dit gebied.

Een ander belangrijk kenmerk van IPS-monitors is dat ze in staat zijn om professionele technologieën voor kleurruimtes ondersteunen, zoals Adobe RGB. Dit komt door het feit dat IPS-monitors in staat zijn meer kleuren weer te geven, wat helpt bij het verbeteren van de kleurnauwkeurigheid.

PS_Monitors_Color_At_Your_Command

In het verleden waren reactietijd en contrast de initiële zwaktes van IPS-technologie. Tegenwoordig zijn de reactietijden zodanig verbeterd dat ze zelfs gamers tevreden stellen, en dus neemt de populariteit van IPS monitors voor gaming alsmaar toe.

Met betrekking tot gaming zijn er enkele punten van kritiek, waaronder duidelijkere bewegingsonscherpte als gevolg van langzamere reactietijden, al zal de mate van impact van gebruiker tot gebruiker verschillen. In feite vind je op internet allerlei verschillende meningen over de “nadelen” van een IPS-monitor voor gamen. Neem dit voorbeeld nu, geschreven door een auteur over gaming technologie: “Wat betreft pixelrespons verschillen de meningen. Ik vind bijvoorbeeld dat IPS schermen snel genoeg zijn voor vrijwel iedere vorm van gaming. Draait gamen bij jou alleen om shooters, oké, dan wil je de lcd-monitor met de snelste reactie en de laagste latentie. En dat betekent TN. Voor de rest van ons, en zeker voor diegenen die zelfs maar een klein beetje waarde hechten aan het visuele spektakel van games, vind ik dat IPS zonder twijfel de beste schermtechnologie is.” Lees het volledige artikel hier.

IPS Monitor In het Kort

IPS-monitors leveren ultragrote 178 graden verticale en horizontale kijkhoeken. Grafisch ontwerpers, CAD-ingenieurs, professionele fotografen, en video editors hebben allemaal baat bij het gebruik van een IPS-monitor. Velen waarderen de voordelen van kleuren van IPS-monitors en technische vooruitgang hebben de snelheid van een IPS-scherm, contrast en resolutie verbeterd. IPS-monitors zijn voor algemeen bureauwerk aantrekkelijker dan ooit, maar ook voor een flink aantal vormen van gaming. Ze zijn zelfs veelzijdig genoeg om in verschillende monitorstijlen te worden gebruikt, dus als je ooit een setup met een ultra grote of dubbele monitor hebt vergeleken of de voordelen van curved of platte monitors hebt overwogen, dan is de kans groot dat je al te maken hebt gehad met een IPS scherm.

IPS Monitor Voordelen:

 • Uitstekende kleurnauwkeurigheid en consistentie
 • Maximaal beschikbare kijkhoeken
 • Reactietijd voldoende voor de meeste gebruikers
 • Elimineert feitelijk de kleur/contrast verschuiving zoals bij sommige VA schermen weleens het geval is

IPS Monitor Nadelen:

 • Ondergemiddelde statische contrastverhouding.
 • Potentiële witte gloed vanuit afwijkende hoeken wanneer er donkere content wordt bekeken. Meestal is dit alleen een probleem met merkloze IPS-monitors of IPS-monitors van lagere kwaliteit.
 • Meer bewegingsonscherpte dan bij een TN monitor.

De Beste Toepassingen voor de IPS Monitor:

 • Kleurkritische professionele applicaties
 • Technologie enthousiastelingen
 • Zakelijk/thuisgebruik op een hoger niveau
 • Gamers die meer waarde hechten aan beeldkwaliteit dan aan reactietijd

Wat is een Twisted Nematic Monitor? (TN Monitor Technologie)

TN-monitors, of “Twisted Nematic” monitors, zijn de oudste lcd-schermen die er zijn. TN-schermen kosten minder dan de IPS en VA tegenhangers en zijn een populaire mainstream schermtechnologie voor desktop en laptop schermen.

Schermen gebaseerd op deze monitorschermtechnologie zijn ideaal voor de prijsbewuste consument en multifunctioneel gebruik op instapniveau.

Ondanks hun lagere gepercipieerde waarde, genieten TN schermen de voorkeur van competitieve gamers. De reden is dat TN schermen een snelle reactietijd bereiken en de snelste vernieuwingsfrequenties op de markt hebben (zoals deze 240Hz esports monitor). Daardoor kunnen TN-monitors schermvervaging en tearing reduceren in snelle games, wanneer je dit vergelijkt met een IPS of VA scherm.

TN-Monitor-Panel for gaming

Aan de andere kant is TN-schermtechnologie meestal niet geschikt voor toepassingen die beter tot hun recht komen met grotere kijkhoeken, hogere contrastratio’s en betere kleurnauwkeurigheid. Dat gezegd hebbende, heeft LED-technologie geholpen met het verschuiven van het perspectief en de huidige TN-modellen met LED-achtergrondverlichting bieden een hogere helderheid met betere zwarttinten en hogere contrastratio’s.

De grootste beperking van TN-schermtechnologie is een kleinere kijkhoek, aangezien TN-monitors meer kleurverschuiving dan andere schermtypes bij het kijken vanuit een hoek laten zien.

Tegenwoordig zijn de maximale kijkhoeken 178 graden zowel horizontaal als verticaal (178º/178º), en toch zijn TN-schermen beperkt tot een kijkhoek van ongeveer 170 graden horizontaal en 160 graden verticaal (170º /160º).

In feite kun je een TN-monitor soms makkelijk herkennen aan de kleurvervorming en contrastverschuiving die zichtbaar is bij de randen van het scherm. Hoe groter het scherm is, hoe meer dit probleem zich voordoet aangezien je de afname van kleurprestaties al zichtbaar hebt als je vanuit het dode punt kijkt.

Voor algemeen gebruik zijn deze verschuiving in kleur en contrast niet van belang en vallen ze niet direct op. Echter deze wisseling in kleur zorgt er wel voor dat de TN monitor geen goede keuze is voor kleurkritisch werk zoals grafisch ontwerp en fotobewerking. Grafisch ontwerpers en andere kleurbewuste gebruikers zouden ook TN-schermen moeten vermijden vanwege hun meer beperkte kleurweergave in vergelijking tot andere technologieën.

TN Monitor In Het Kort

TN-monitors zijn de minst kostbare vorm van schermtechnologie, wat ze ideaal maakt voor prijsbewuste ondernemingen en consumenten. Hierbij komt dat TN-monitors ongekend populair zijn onder competitieve gamers en andere gebruikers die snelle graphics zoeken.

TN Monitor Voordelen:

 • Snelle reactietijd
 • Lagere prijs
 • Voldoende contrast voor de meeste ondernemingen/algemeen gebruik

TN Monitor Nadelen:

 • Meest beperkte kijkhoeken, zeker verticaal
 • Niet aanbevolen voor kleurkritische applicaties

TN Monitor Beste Toepassingen:

 • Gaming
 • Instapmodel
 • Algemeen gebruik

Wat is een Vertical Alignment Monitor? (VA Monitor Technology)

Vertical alignment (VA) schermtechnologie was ontwikkeld om de nadelen van TN te verbeteren. De huidige op VA gebaseerde monitors bieden veel meer contrast, betere kleurreproductie en grotere kijkhoeken dan TN schermen. Variaties die je kunt tegenkomen zijn P-MVA, S-MVA, en AMVA (geavanceerde MVA).

Deze high-end VA monitors zijn vergelijkbaar met IPS-monitors als het gaat om de beste schermtechnologie voor kleurkritische applicaties op professioneel niveau. Een van de opvallende kenmerken van VA technologie is dat deze bijzonder goed is in het blokkeren van licht dat je niet nodig hebt, afkomstig van de achtergrond. Hierdoor zijn VA schermen in staat diepere zwarttinten en statische contrastratio’s weer te geven, tot enkele keren hoger dan andere lcd-technologieën. Het voordeel hiervan is dat VA monitors met hoge contrastratio’s diepere zwarttinten en rijkere kleuren kunnen weergeven.

MVA-Panel-Vertical-Alignment-Monitor-Panel

Contrast ratio is het gemeten verschil tussen de donkerste zwarttinten en de helderste wittinten die een monitor kan produceren. Deze meting geeft informatie over de hoeveelheid grijstinten die een monitor kan leveren. Hoe hoger de contrastratio, hoe duidelijker details worden weergegeven. 

Deze monitors bieden ook duidelijker details in schaduwen en oplichtingen, wat ze geschikt maakt voor het genieten van video’s en films. Ze zijn ook geschikt voor games met de focus op veel afbeeldingen (RPG-games bijvoorbeeld) in plaats van snelheid (zoals FPS-games).

VA Monitor In het Kort

MVA en andere recente VA technologieën bieden de hoogste statische contrastratio’s, meer dan iedere andere schermtechnologie. Dit biedt een uitstekende visuele ervaring voor filmliefhebbers en anderen die op zoek zijn naar diepgaande details. Hoogwaardige, veelzijdige MVA-schermen bieden de consistente, authentieke kleurweergave die grafisch ontwerpers en andere professionele gebruikers nodig hebben.

VA Monitor Voordelen:

 • Maximaal beschikbare kijkhoeken
 • Hoge contrastratio’s
 • Reactietijd voldoende voor de meeste gebruikers
 • Prijsopties in het midden- of hoge segment

VA Monitor Nadelen:

 • Reactietijd langzamer dan TN
 • Bij sommige modellen contrastverschuiving buiten het middelpunt

VA Monitor Beste Toepassingen:

 • Films
 • Fotografie/Videografie
 • Content creatie
 • Thuisgebruik
 • Gamers die meer waarde hechten aan de kwaliteit van afbeeldingen dan aan reactietijd

Wat is OLED?

Hoe verhoudt OLED zich tot LCD?

Er is een andere vorm van schermtechnologie die verschilt van de monitors die we hierboven hebben besproken en dat is OLED of “Organic Light Emitting Diode” technologie. OLED’s zijn anders dan LCD’s omdat ze positief/negatief geladen ionen gebruiken om iedere pixel individueel op te laten lichten, terwijl LCD’s een achtergrondlicht gebruiken, hetgeen een ongewenste gloed kan veroorzaken. OLED’s vermijden glanzende schermen (en creëren donkerdere zwarttinten) door zonder achtergrondlicht te werken. Een van de nadelen van OLED-technologie is dat ze doorgaans duurder zijn dat de andere soorten technologie die we hebben uitgelegd.  

De juiste LCD Schermtechnologie Kiezen

Wanneer het gaat om het kiezen van de juiste lcd-schermtechnologie is er geen enkel goed antwoord. Alle drie de primaire technologieën hebben hun eigen specifieke sterktes en zwaktes. Kijken naar de verschillende kenmerken en specificaties helpen je te achterhalen welke monitor het beste bij je behoeften past.

Met de laagste kosten en de snelste reactietijd, zijn TN-monitors geweldig voor algemeen gebruik en gaming. VA monitors zijn voor algemeen gebruik een stap omhoog. Maximale kijkhoeken en hoge contrast ratio’s maken VA monitors zeer geschikt voor het kijken van films en games met veel afbeeldingen.

IPS-monitors bieden het grootste bereik van kleur gerelateerde kenmerken en blijven de gouden standaard voor fotobewerking en kleurkritisch professioneel gebruik. Hogere beschikbarheid en lagere prijzen maken de IPS monitor een perfecte match voor iedereen die waarde hecht aan een uitstekende kwaliteit van afbeeldingen.

Wat is een Lcd-Scherm?

LCD of “Liquid Crystal Display” is een soort monitorscherm dat dunne lagen vloeibare kristallen omvat die tussen twee lagen met filters en elektrodes in zitten.

LCD_Panel_Liquid_Crystal_DIsplay

Waar CRT-monitors voorheen elektronen tegen glazen oppervlakken lieten afgaan, werken lcd-monitors met achtergrondlicht en vloeibare kristallen.  Het lcd-scherm is een vlakke plaat van materialen die lagen bevat met filters, glas, elektrodes, vloeibare kristallen en een achtergrondlicht. Gepolariseerd licht (wat betekent dat slechts de helft doorschijnt) wordt gericht op een rechthoekig raster met vloeibare kristallen en wordt er doorheen gestraald.

LCD_Liquid_Crystal_Panel

Liquid Crystals (LCs), of vloeibare kristallen, worden gebruikt vanwege hun unieke eigenschap de parallelle vorm te behouden. Doordat ze zich zowel als vaste- als vloeistof kunnen gedragen, zijn LC’s in staat om snel te reageren op veranderingen in lichtpatronen. De optische eigenschappen van LC’s worden geactiveerd door een elektrische stroom die wordt gebruikt om vloeibare kristallen tussen fasen te schakelen. Elke pixel genereert op zijn beurt een RGB-kleur (rood, groen, blauw) gebaseerd op de fase waar het in verkeert.

Let op: Wanneer je zoekt naar monitors kun je erop rekenen dat je op enig moment de term “LED-scherm” tegenkomt. Een LED-scherm is een lcd-scherm met een LED – (Light Emitting Diode) – achtergrondlicht. LED’s bieden een helderdere lichtbron, maar verbruiken veel minder energie. Ze hebben ook de mogelijkheid om de witte kleur weer te geven, als aanvulling op de traditionele RGB kleur en zijn het schermtype wat wordt gebruikt in HDR monitors.

Eerdere lcd-schermen gebruikten passieve-matrix technologie en werden bekritiseerd op hun wazige schermweergave. De reden hiervoor is dat snelle veranderingen van afbeeldingen vloeibare kristallen nodig hebben om snel van fase te veranderen en passieve matrix technologie was beperkt in hoe snel vloeibare kristallen van fase konden veranderen.

Het gevolg was dat actieve-matrix technologie werd uitgevonden en  transistors (TFTs) werden gebruikt om vloeibare kristallen hun lading te laten behouden en sneller van fase te veranderen.

Dankzij actieve-matrix technologie, waren lcd-monitorschermen in staat om snel van afbeeldingen te wisselen en de technologie werd gebruikt bij nieuwere LCD schermen.

PS_Monitor_with_Beautiful_Flower

Uiteindelijk zullen het budget en de voorkeur voor specifieke kenmerken bepalen welk monitortype het beste bij welke gebruiker past. Onder de beschikbare monitors van ieder schermtype bestaat ook een reeks tarieven en functiesets. Bovendien kan de algehele kwaliteit ook van fabrikant tot fabrikant verschillen door factoren als componenten, de fabricage en het ontwerp.

Wil je meer weten over IPS-monitors, dan kun je enkele van deze professionele monitors bekijken om te zien of ze bij je passen.

Als alternatief, als je van gamen houdt en je richt op een TN-scherm, dan passen deze gaming monitor opties wellicht meer bij waar je naar op zoek bent.