ViewSonic Library > Business > Ergonomie > Monitor Ergonomie – Een Checklist

Monitor Ergonomie – Een Checklist

Ergonomie, of de studie van werkplek efficiëntie, is een wetenschap die niet alleen bedoeld is om je werkplek comfortabeler te maken, maar ook om je veiligheid en productiviteit te verbeteren.

Aangezien het meeste kantoorpersoneel 8 uur per dag of meer achter de computer zit, kan het gebrek aan een goede monitor leiden tot zwakke spieren, nek- of rugpijn, zere ogen en verminderde efficiëntie.

In dit artikel bespreken we het belang van een ergonomische monitor en bieden we 5 tips om je monitor setup te optimaliseren.

We vallen met de deur in huis – wanneer het gaat om monitor ergonomie kiezen de meeste mensen wat voor hen het makkelijkste is, in tegenstelling tot wat het beste is voor hun gezondheid op de lange termijn.

Weet je echter wat makkelijker is dan het leren omgaan met monitor ergonomie? Dit vanaf het begin toepassen.

Weet je niet goed hoe het zit met de instellingen van monitor ergonomie, of de mogelijk schadelijke effecten en hoe je die gevaren vermijdt, dan zijn wij hier om te helpen.

Hieronder vind je een eenvoudig toe te passen checklist die kinderspel maakt van het toepassen van monitor ergonomie.

Klaar voor de start? Af!

Wat is ergonomie en waarom is het belangrijk?

Ergonomie, of je nu kijkt naar de technische of fysieke context, draait om iemands efficiëntie op de werkplek. Iets minder breed houdt ergonomie zich bezig met de inrichting van alles waarmee de gebruiker is omgeven, met nadruk op het volgende:

· Veiligheid

· Comfort

· Productiviteit

· Efficiëntie

Nu in de praktijk, kijk eens naar de stoel waar je waarschijnlijk op zit terwijl je dit leest. Zit je er al lang? Doet je rug zeer? Zit je voorovergebogen? Wat is de positie van je schouders? Heb je voldoende ondersteuning? Zou je in die stoel een hele dag kunnen werken? Een heel jaar?

Dit zijn vragen waar ergonomie zich mee bezighoudt, en ze zijn niet alleen beperkt tot stoelgericht comfort. In plaats daarvan draait ergonomie normaal gesproken om de gehele werkplek – de positie van de stoel, de muis, het toetsenbord, de monitor(en), en de omgeving.

5 tips voor ergonomie om te onthouden

Nu dit gezegd is, maak niet de fout ergonomie in te zetten om ruimtes esthetisch aantrekkelijk te maken. Dat biedt in feite geen verbetering. In plaats daarvan houdt ergonomie je bewegingsapparaat gezond. En daarom hebben

we 5 tips voor ergonomie opgesteld om te onthouden om de risico’s weg te nemen.

Stel je werkplek verstandig in

Weet wat je nodig hebt wanneer je je werkplek inricht. Gevoelig voor rugpijn? Overweeg een ergonomisch ondersteunende stoel, of kijk eens naar een sta-bureau. Heb je last van carpaal tunnel syndroom? Kijk dan naar een brace voor je pols of een ergonomisch toetsenbord. Al met al moet je bij het inrichten van een ergonomische werkplek niet bang zijn om te investeren in tools en accessoires die je nodig hebt om gezond te blijven. Betekent dat dat je een speciale stoel, monitor of een ander soort accessoire nodig hebt? Dan weet je dat dit soort investeringen je op lange termijn veel pijn besparen.

Houd rekening met een opstelling van één of twee monitoren

Heb je één monitor nodig of twee? Zijn ze plat of curved? Zijn ze extra breed of standaard? In dit tijdperk met technologische vooruitgang speelt de monitor een sleutelrol bij je werkplek, en de antwoorden op deze vragen zorgen ervoor dat je regelt wat je nodig hebt om te slagen. Als het erop aankomt kan de keuze tussen een opstelling met één of twee monitoren van invloed zijn op je werk, en een rimpeleffect hebben voor de volledige ergonomische inrichting van je werkplek. Heb je die tweede monitor niet echt nodig, besluit dat dan tijdig om je plannen op basis daarvan aan te passen.

Denk na over de plaats van je monitor en de kijkafstand

Wanneer het gaat om de correcte kijkafstand en positie van je monitor, hangt de ergonomische opstelling af van of je één of twee monitoren neerzet. Gaan we uit van één monitor, dan adviseren we om deze recht voor je te plaatsen, op armlengte afstand. Voor een gezonde lichaamshouding, en dan met name je nek, plaats je de monitor op een hoogte waarbij je je nek recht kunt houden en recht voor je uit kunt kijken.

Kijken we naar de opzet van twee monitoren, wordt het qua ergonomische plaatsing van de monitor en kijkafstand wat lastiger. Hierbij hangt de plaatsing van de monitoren af van welke van de twee het meest gebruikt wordt, evenals welk oog dominanter is. In de praktijk geldt hoe hoger het gebruikspercentage van de dominante monitor, hoe dichter het bij het dode punt geplaatst moet worden, zoals je hebt ervaren met de opstelling van een enkele monitor. Op basis van dat percentage plaats je de tweede monitor naast de primaire monitor, in een hoek van 30 graden, aan de kant die overeenkomt met je dominante oog.

Met dat in gedachten moet je altijd rekening houden met de mogelijkheid dat iemand beide monitoren evenveel gebruikt. In dat geval moeten beide monitoren naast elkaar worden geplaatst, met als doel ze visueel gezien voor je neus te laten samenkomen. Dit laat het ergonomische belang zien van curved monitoren, ultra-brede monitoren, en zelfs draaistoelen. Wanneer ze worden gebruikt, kunnen ze goed helpen bij het perfectioneren van de stand en kromming van wat normaal gesproken een opstelling met twee monitoren zou zijn, en daarmee het ergonomische potentieel van de opstelling te maximaliseren.

Let op de positie van je lichaam

Denk aan hoe je aan je bureau zit. Zijn je polsen vlak? Hebben je ellenbogen een hoek van 90 graden? Zijn je nek en rug recht? Staan je ogen recht naar voren? Staan je voeten plat? Als je monitoren op de juiste manier zijn geplaatst en je werkplek goed is ingericht, dat zal het antwoord op die vragen zonder twijfel “ja” zijn.

Is het antwoord op een of meerdere vragen “nee” dan moet je letten op de ergonomie van je houding. Begrijp goed – houdingen die gezond en/of ergonomisch correct zijn, hoeven niet per se je standaard of gewenste houding te zijn. Ook hier zijn accessoires je beste vriend. In het geval van ergonomie zijn de beste accessoires de accessoires die je een soort van dwingen de juiste houding aan te nemen. Monitor standaards, toetsenbord onderlegger, polssteunen, voetensteunen kunnen je hierbij allemaal helpen.

Maak gebruik van rekoefeningen en pauzes

Ook al is je werkplek perfect ergonomisch ingericht, er is niets beter dan zo nu en dan even van je bureau en achter je beeldscherm vandaan te gaan. Ondanks dat het aanbevolen is om ieder uur op te staan en regelmatig even te rekken, maar het is ook aanbevolen om ieder half uur een micropauze te nemen. Net zoals ieder uur pauze, zijn deze micropauzes handig om even te rekken of de benen te strekken.

Het beste van alles is dat je als bijkomend voordeel van de 20/6/20 regel ook nog eens vermoeide ogen voorkomt. Hierbij moet je iedere 20 minuten iets kiezen wat 6 meter van je af is en hier 20 seconden naar staren. Al met al helpen deze handige tips je problemen op de lange termijn te voorkomen.

De gevaren van het negeren van ergonomie

Idealiter zou niemand deze vraag moeten stellen, maar het is belangrijk om het belang van goede ergonomie te benadrukken. Kort gezegd, als iemand deze tips zou negeren, dan loopt diegene het risico op het volgende:

· Hoofdpijn

· Migraine

· Stijve nek

· Vermoeide ogen

· Carpale Tunnel Syndroom

· Tendinitis

· Verkrampte vingers

· Rugblessures

Geloof ons, niets van dit alles is leuk. En dat is de reden waarom mensen uiteindelijk liever comfortabel, gezond, veilig, productief en efficiënt aan het werk zijn. Deze ergonomie tips zijn enorm belangrijk en moeten direct opgevolgd worden. Pak dan ook onze checklist erbij en maak je werkplek direct ergonomisch verantwoord!