ViewSonic Library > Creatief werk > Grafisch ontwerp > Een grafisch ontwerpmonitor met hoge resolutie kieze

Een grafisch ontwerpmonitor met hoge resolutie kieze

Een grafisch ontwerpmonitor is een van de meest belangrijke vormen van hardware die een professioneel ontwerper kan kopen. Zoek naar de juiste technische specificaties, inclusief kleurnauwkeurigheid, schermgrootte, schermtype, resolutie en meer.

Gebruik onze gids hieronder om het proces van het kopen van een professionele monitor voor grafisch ontwerpen te stroomlijnen. Of bekijk hoe ViewSonic alles heeft opgesomd voor het samenstellen van professionele monitors

De mensen die niet bekend zijn met grafisch ontwerp zullen grafisch ontwerpmonitors niet bovenaan hun prioriteitenlijst hebben staan, maar het kan het verschil tussen slagen of falen betekenen. Grafisch ontwerpen draait volledig om het maken van ontwerpen die een blijvende indruk achterlaten en een boodschap op de kijker overbrengen. Het slaat een brug tussen de ontwerper en de kijker.

Ben je een grafisch ontwerper, dan ken je de ins en outs van de grafische wereld en weet je hoe belangrijk presentatie is. Positieve reviews krijgen voor iedere vorm van grafisch ontwerpen draait volledig om hoe het ontwerp visueel wordt gepresenteerd.

Wat zijn grafisch ontwerpmonitors en waar heb je ze voor nodig?

Zou jij grafisch ontwerpen met een zonnebril op? Waarschijnlijk niet. Een onjuiste weergave van de kleuren op je scherm is precies waarom de verkeerde monitor een risico is voor het uitvoeren van je werk. Daarom is het hebben van een grafisch ontwerpmonitor met een hoge resolutie een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je werk visueel opvalt. We hoeven dan ook niet te zeggen waarom je deze investering omwille van je carrière als grafisch ontwerper wilt doen.

De nadelen van grafisch ontwerpmonitors

Voordat we ingaan op de onderdelen waar je naar moet kijken voor het kopen van de ideale grafisch ontwerpmonitor, kijken we eerst eens naar de nadelen.

Vaak worden klanten bij het kopen van elektronica misleid om producten met allerlei onnodige functies te kopen. Natuurlijk is het vermijden van dit probleem makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ook is het begrijpelijk. In de huidige markt en materialistische wereld is het makkelijk om verkeerd beïnvloed te worden. Toch, als je je inleest in grafisch ontwerpmonitors, dan helpen de volgende factoren je om de juiste beslissing te nemen.

 • Ontwerp
  Kies nooit een monitor om de eenvoudige reden dat deze er mooier uitziet dan de anderen. Een dunne monitor lijkt wel aantrekkelijk, maar meer ook niet. De interne specificaties van de monitor bepalen hoe deze presteert, niet de buitenkant. En zoals ze wel zeggen “oordeel niet op basis van de buitenkant”, en dus beoordeel een monitor nooit alleen om hoe deze eruit ziet.
 • Opgeblazen kwaliteiten
  Ingebouwde luidsprekers, een goed bereik van USB-poorten en een goede tv-tuner moeten je niet afleiden van wat de interne setup is van de monitor. Ondanks dat dit goede kenmerken zijn voor een monitor, garanderen ze niet een algehele hoge kwaliteit van het product.
 • Reactietijd
  Ben je een erkend grafisch ontwerper, dan maakt, in tegenstelling tot voor een professioneel gamer, reactietijd niets uit. In principe bepaalt de reactietijd de mate van vertraging wanneer een snelle actie op het scherm getoond wordt. Bij gamers vinden veel acties binnen korte periodes plaats op het scherm, waarbij een goede reactietijd ervoor zorgt dat de gamer met de juiste snelheid kan spelen, zonder vertragingen op het scherm.

Choosing a High-Resolution Graphic Design Monitor

Waar let je op bij een potentiële grafisch ontwerpmonitor?

Serieuze grafisch ontwerpers willen een scherm dat niet alleen optimaal presteert, maar ook een hoge resolutie heeft. In de huidige wereld van draadloze verbindingen, is een goede display voorzien van de nieuwste routes voor connectiviteit. De wereld draait immers om de mogelijkheid om verbonden en gekoppeld te blijven. Wanneer het aankomt op het kopen van de juiste monitor, weet een serieuze grafisch ontwerper dat het om meer draait dan simpele getallen. En dat is wat ViewSonic’s vp-lijn van monitors zo aantrekkelijk maakt.

Net als bij alle andere technologie, vereist het kopen van een monitor inzicht in achtergrondinformatie. En aangezien er een uitgebreide keuze is, tenzij je de exacte specificaties weet, kan het zomaar zijn dat je een LCD koopt die je werk niet ten goede komt.

Dit artikel biedt je een lijst van dingen die je in je overweging neemt voordat je daadwerkelijk een monitor koopt.

Grijstinten en kleurnauwkeurigheid

Grafisch ontwerpers hebben kleuren nodig die op het scherm net zo nauwkeurig zijn als op papier. Dit vraagt om een monitor die de kleuren die worden gebruikt nauwkeurig kan weergeven. Daarom zijn kleurnauwkeurigheid en consistentie zijn essentieel.

Enkele van de beste monitors beschikken over een blauwlicht filter. Het blauwe licht dat wordt uitgestraald door fluorescerend LED licht wordt gezien als het slechtste soort licht voor onze ogen en dus heeft een blauwlicht filter een geweldig effect op onze ogen op lange termijn.

Hier begint je zoektocht naar een model dat gebruik maakt van eersteklas technologie, zoals het AH-IPS scherm. Voor degenen die hier voor de eerste van horen, het is een Advanced High-performance In-Plane Switching scherm. Om de reguliere kalibraties uit te kunnen voeren, zou de monitor 99% van de Adobe RGB kleurruimte moeten dekken. (De term kleurgamma kan ook voorbijkomen.) Het beste is dat de monitor een 10-, 12- of 14-bit lookup table (LUT) waardoor je reguliere kalibratie eenvoudig kunt uitvoeren.

Wanneer het gaat om kleurconsistentie zijn er gelukkig veel professionele monitors beschikbaar met software en hardware kalibratie tools. Je kunt ervoor kiezen om een kalibratie oplossing van een derde te kopen als je niet tevreden bent met de mogelijkheden. Een monitor met een efficiënt IPS-paneel kan verschillende tinten van donker- en lichtgrijs tonen, dit helpt je de mate van schaduw en licht te bepalen die je op je scherm ziet.

Een ander groot voordeel van het gebruik van IPS-technologie is het feit dat het je de keuze geeft om in brede kijkhoeken met een uitstekende kleurhelderheid en natuurgetrouwheid te werken, of je het nu van boven, onder of vanaf andere kanten bekijkt.

Schermgrootte

Voor sommige grafisch ontwerpers is de schermgrootte geen punt van interesse. Echter, voor de mensen die met gedetailleerde afbeeldingen met een hoge resolutie werken, is grootte wel belangrijk.

De beschikbare kantoorruimte is natuurlijk een punt van zorg, vooral als er meerdere schermen nodig zijn. De mensen die aan meerdere projecten tegelijkertijd werken, hebben de voorkeur voor maximale schermruimte waardoor meerdere projecten op hetzelfde scherm kunnen worden bekeken. Wil je de ruimte die je scherm inneemt minimaliseren, maar wel de luxe hebben meerdere projecten met een blik te kunnen bekijken, kies dan voor een 29-inch WQHD-monitor die ultra breed is.

Het is echter belangrijk dat je onthoudt dat groter niet altijd beter hoeft te zijn. Offer de prestaties van je monitor niet op voor een groter scherm. Ben je van plan games te spelen, of films te kijken, kies dan voor een tv in plaats van een monitor.

Schermen

Veel mensen weten dit waarschijnlijk niet, maar het scherm bepaalt uiteindelijk hoe goed je grafisch ontwerpmonitor is. Er zijn een paar verschillende schermen op de markt, en dat zijn de volgende:

 1. Twisted Nematic of TN-panels – Dit zijn de goedkoopste en het meest verkrijgbaar door hun betaalbare prijzen. Dit type heeft de snelste reactietijd, maar reactietijd zou niet de hoogste prioriteit voor een ontwerper moeten zijn. De kleuren en kijkhoeken zijn niet heel geweldig op dit scherm; dit verstoort de weergaven van je ontwerpen.
 2. Vertical Alignment of VA-panels – Ondanks dat deze niet zo populair is als andere mogelijkheden, hoort dit scherm bij het middensegment. VA-schermen zijn aanzienlijk duurder dan de TN-schermen. Qua prestaties zijn ze de prijs niet waard. Ondanks dat ze kenmerken hebben die beter zijn dan de TN-schermen, de prijsklasse is bijna net zo groot als de volgende types schermen, wat de keuze voor een IPS-monitor beter maakt.
 3. In-Plane Switching of IPS-monitors– Dit is waarschijnlijk de beste keuze als je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn duurder dan VA-schermen, maar het verschil in prestatie maakt het de moeite waard. Met IPS-monitors krijg je geweldige kijkhoeken en nauwkeurige kleurweergave.
 4. Super IPS-panels – Het doel van dit scherm was een snellere reactietijd met een betere kleurweergave tegen een lage prijs. Veel gebruikers kiezen voor dit scherm door de combinatie van een vriendelijke prijs en goede specificaties.

Resolutie

Pixel resolutie is enorm belangrijk voor een grafisch ontwerper. Wanneer het neerkomt op resolutie is hoe hoger, hoe beter. Dit geldt vooral voor werk dat veelomvattend of nauwgezet is. Grafisch ontwerpmonitors met hoge resolutie zullen je veel meer kosten dan Full HD monitors. Echter, ze zijn het op de lange termijn waard als visuele betrouwbaarheid je prioriteit is.

Ultra-High-Definition of UHD-monitors bieden soms de hoogst mogelijke resoluties, ingesteld op 3.840 x 2.160 pixels. Dan is er nog de Wide-Quad HD of WQHD, ingesteld op 2.560 x 2.160 pixels, gevolgd door de Wide-Quad HD (WQHD), ingesteld op 2.560 x 1.440 pixels.

Met alle mogelijke keuzes op het gebied van resolutie, kan het soms verwarrend worden. Bekijk dit artikel om meer te weten te komen: Wat is monitor resolutie? Resolutie en aspect ratio’s uitgelegd

Aanpasbaarheid

De kans is groot dat je een aanzienlijk deel van je tijd aan je grafisch ontwerpmonitor zit vastgeplakt om het beste uit je werk te halen. Het is dan ook het beste om te kiezen voor een model met een ergonomische standaard. De ergonomische standaard helpt je de hoogte aan te passen en het scherm te draaien voor de beste kijkmogelijkheden. Een standaard die je helpt het scherm een goede 90 graden te draaien is handiger dan een scherm dat maar halverwege komt. De keren dat je met lange documenten of uitgebreide websites werkt, laten je goed zien hoe handig een draaibaar scherm kan zijn.

Wat betreft poorten waarmee je thumbdrives kunt aansluiten of je telefoon kunt opladen, deze plaats je naast de kast zodat ze makkelijk bereikbaar zijn. Een kaartlezer kan ook handig zijn, zeker wanneer je bestanden moet uploaden en je desktop zit onder het bureau.

I/O verbindingen

Bij voorkeur beschikt je grafisch ontwerpmonitor over een DisplayPort 1.2, dual-link DVI-poorten, en HDMI. Wil je meerdere monitoren aansluiten, dan wil je een model met Thunderbolt-in en -out poorten of een DisplayPort 1.2.

Prijs

Ongeacht om welk product het gaat, de prijs is de primaire factor voor het doen van een aankoop. Wanneer je de prijzen van hoogwaardige monitors op de markt vergelijkt, is het moeilijk te voorkomen dat je veel geld betaalt voor een monitor die geschikt is voor de klus.

Je kunt erop rekenen dat je een bedrag van een paar duizend euro neer moet leggen, beginnende bij €800 tot €1200 voor een 27-inch WQHD-scherm, tot €3000 of meer voor een 32-inch UHD-monitor, meer dan €500 voor een 24-inch model.

Als je op jacht gaat, kun je zeker een paar goede deals vinden, vooral tijdens de feestdagen. Maar onthoud dat je met grafisch ontwerpen de beste kleurprestatie wilt die je werk tot zijn recht laat komen. Het is dan ook het beste niet voor minder dan optimaal te kiezen om geld te besparen. Investeringen op dit gebied zullen zichzelf op lange termijn terugverdienen.

Raak je verward of kun je geen beslissing nemen over de specificaties, voel je dan vrij om met specialisten te overleggen, over monitors die het beste bij je budget en werk passen. Zorg ervoor dat je meer naar de specificaties van de monitor kijkt dan de prijs, aangezien de specificaties de toekomst van de grafisch ontwerper kunnen maken of breken.

Choosing a High-Resolution Graphic Design Monitor

Eindig jij met een kapotte monitor?

De wereld van elektronica is zo ingericht dat er altijd een mogelijkheid is dat jij met de rotte appel zit: een artikel met gebreken. Zelfs nadat je onderzoek hebt gedaan en de best mogelijk monitor hebt gekozen, kun je alsnog eindigen met degene die niet voldoet aan je verwachtingen. Soms heb je zelfs niets aan garanties als er een intern gebrek is dat niet kan worden gerepareerd.

Verlies in dit soort gevallen de hoop niet. Zie het als een leermoment. Spaar door en kies een andere monitor. Als je goed voor je elektronica zorgt, kunnen ze zomaar een flink aantal jaren mee voor ze ermee stoppen. De positieve kant hieraan is, wanneer je eenmaal een goede grafisch ontwerpmonitor hebt gevonden, of het nu van de ViewSonic’s VP series is of anders, het kan de output kwaliteit van je profiel volledig veranderen, waarmee je je naam binnen de groeiende concurrentie in je werkveld kunt vestigen.